Pentru a evalua caracterul acceptabil al contracepţiei de urgenţă în rândul femeilor tinere, dr. Corinne H. Rocca, de la University of California, San Francisco şi colegii ei au analizat datele sondajului în care au fost interogate 1950 de femei, partcipante într-un trial care a evaluat folosirea contraceptivelor de urgenţă în cazul în care acestea au fost furnizate direct pacientelor (în avans) sau prin intermediul farmaciilor respectiv al spitalelor.
Conform rezultatelor apărute în numărul din ianuarie al revistei American Journal of Obstetrics and Gynecology, 92% dintre femei au considerat contracepţia de urgenţă ca şi o metodă sigură şi 98% dintre au spus că este eficientă.
Comparativ cu femeile care au avut acces la contracepţie de urgenţă prin intermediul spitalului, cele care au putut să o procure direct de la farmacie nu au considerat că astfel metoda este mai convenabilă şi nu au folosit-o mai repede. În contrast, femeile care au avut deja la îndemână o doză de medicament în caz de necesitate, au considerat acest fapt foarte convenabil şi au aplicat metoda mult mai repede decât celelalte două grupuri.
În totalitate, 14% dintre participante au relatat că nu au folosit metoda contracepţiei de urgenţă deşi au considerat ca probabil ar fi fost necesară. Motivele principale în aceste cazuri au fost inconvenienţa şi frica de reacţiile adverse.
„Aceste rezultate subliniază importanţa accesului convenabil la metoda contracepţiei de urgenţă”, au concluzionat autorii.
„Cu toate că o disponibilitate mai largă a contraceptivelor de urgenţă, prin elibererea fără reţetă a acestor medicamente, poate să uşureze aplicarea lor de către câteva femei, promovarea procurării în avans este imperativă pentru îmbunătăţirea accesului şi a folosirii”, au mai adăugat cercetătorii.
Am J Obstet Gynecol 2007;196:29.e1-29.e6.