La un pacient cu AD, care a decedat în urmă cu 14 luni după intrarea în studiu, analizele neuropatologice au evidenţiat leziuni caracteristice bolii în regiunile care au prezentat legare crescută de FDDNP.
Posibilitatea identificării progresiei de boală este probabil cel mai interesant aspect al acestui studiu, a subliniat dr. Jorge Barrio, PhD, conducătorul studiului, în interviul pentru Medscape. „Este prima dată când putem evidenţia progresia de boală în cazul pacienţilor cu MCI sau AD”, a mai adăugat el.
Schimbarea atitudinii terapeutice
În timp ce este fascinant că există posibilitatea stabilirii diagnosticului precis al AD, impactul real al acestei cercetări urmează să fie evaluat de acum încolo. Diagnosticul precoce, screening-ul şi abilitatea de a modifica evoluţia naturală a bolii cu tratamente eficiente sunt scopurile finale.
„În prezent când se stabileşte diagnosticul d AD este deja mult prea târziu pentru a influenţa consecinţele bolii. Dacă vom reuşi cu această nouă metodă, trebuie să ne schimbăm şi atitudinea terapeutică, la fel ca în cazul bolilor maligne sau cardiovasculare – aceasta însemnând strategii preventive eficiente, screening şi intevenţie precoce.”
Paşii următori ar fi confirmarea rezultatelor obţinute şi testarea scanării FDDNP-PET în trialuri clinice. La The University of California din Los Angeles sunt deja în curs de derulare o serie de studii care investighează potenţialele metode terapeutice precoce. Una dintre acestea ar fi reprezentat de curcumină, pigmentul galben din condimentul curry, despre care colegii doctorului Barrio au dovedit că poate să dizolve plăcile de beta-amiloid din creierul şoarecilor transgenici.
N Engl J Med. 2006;355:2652-2663.
*FDDNP-PET = 2-(1-{6-[(2-[F-18] fluoroethyl) (methyl) amino]-2-naphthyl} ethylidene) malononitrile) - positron emission tomography
**FDG-PET = 2-deoxy-2-[F-18] fluoro-D-glucose - positron emission tomography
***MRI = magnetic resonance imaging