Dr. Kallmes de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota şi colegii săi notează că în ciuda avansărilor în tehnologia spiralelor, „tratamentul anevrismelor intracraniene gigante a rămas problematic datorită ratei scăzute a obliterărilor iniţiale complete, precum şi din cauza ratei crescute a recanalizărilor tardive.”
Echipa de cercetători a studiat anevrismele intracraniene experimentale la iepuri, care au fost embolizate cu spirale învelite cu fibroblaşti sau cu spirale de platină de control. Animalele au fost sacrificate şi examinate la 14 zile şi lunar timp de 6 luni după implantare.
Scorul histologic total, precum şi rata de fibroză la 14 zile au fost semnificativ mai mari la grupul cu spirale învelite cu fibroblaşti decât la animalele de control (6,6 vs. 2,51 şi 1,2% vs. 0,2%).
Cavităţile embolizate cu spirale învelite cu fibroblaşti au prezentat proliferare celulară şi organizarea trombusului. Totuşi, nu au fost observate diferenţe între cele două grupuri la examinările tardive.
Aceste rezultate „pot contribui în viitor la îmbunătăţirea vindecării interiorului anevrismelor intracraniene mari, a căror închidere premanentă este dificil de efectuat cu spiralele de platină standard”, a concluzionat dr. Kallmes.
Stroke 2007;38:170-176.