- după naştere sau după avort, în timpul alăptării şi în timpul perioadei de premenopauză.
- când se doreşte o contracepţie episodică.
- îin timpul contracepţiei orale în cazul în care s-a uitat administrarea contraceptivului oral.
- poate fi utilizat în asociere cu un contraceptiv local (diafragma, cupola cervicală).
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la oricare dintre excipienţii produsului.
Precauţii
Eficacitatea contracepţiei depinde de utilizarea corectă a ovulelor. Se utilizează ovulele înainte de fiecare act sexual indiferent de perioada ciclului hormonal. Acest spermicid este distrus de săpun, oricâit de puţin ar fi (chiar şi urme). Prin urmare nu este indicată utilizarea săpunurilor. Imediat înainte sau după actul sexual este posibilă o toaletă de îingrijire externă cu apă simplă sau cu spumă fără săpun. În caz de leziuni vaginale, nu se recomandă utilizarea produsului.
Interacţiuni
Nu se recomandă asocierea cu un alt medicament cu administrare locală, deoarece acesta poate inactiva spermicidul. Acest spermicid este distrus de săpun. Se recomandă evitarea spălarii sau irigării vaginale cu săpun înainte sau după actul sexual, deaorece săpunul, oricât de puţin, distruge substanţa activă.
Mod de utilizare
Se utilizează un ovul înainte de fiecare act sexual. Ovulul se introduce profund în vagin, femeia fiind aşezată în decubit dorsal. Se aşteaptă până când ovulul s-a dizolvat complet (5-10 minute), înainte de actul sexual. Protecţia asigurată este de 4 ore. În cazul unui nou contact sexual se utilizează un alt ovul.
Nu se utilizează săpun pentru spălare, deoarece spermicidul este distrus. Toaleta externă se face numai cu apă simplă. Irigarea vaginală se poate face la 2 ore dupa utilizarea ovulului. Daca ovulul s-a topit datorită căldurii, se pune în frigider. Ovulul va reveni la forma iniţială fără nici o alterare a produsului.
Reactii adverse
Există posibilitatea apariţiei reacţiilor alergice.
Substante spermicide: Substanţele spermicide locale sub formă de creme, spumante, geluri, folii, ovule, tablete, care se introduc în vagin înainte de contactul sexual, au eficacitate slabã. Pot apărea fenomene inflamatorii şi alergice locale şi, foarte probabil, în cazul în care totuşi a avut loc fecundarea, au efect avortiv: ucid ovulul fecundat sau împiedicã nidaţia lui.
Filme contraceptive: Filmul contraceptiv este o fâsie subtire impregnată cu substanţe spermicide care acţionează ca o barieră vaginală cu scopul de a împiedica pătrunderea spermatozoizilor în uter.
Mod de utilizare
Se freacă în mână o filă de film, până ce se transformă într-o masă amorfă şi apoi se introduce în vagin înainte cu 10 minute de contactul sexual. Pentru siguranţă, nu este recomandat ca actul sexual să înceapă mai târziu cu 30 de minute de la introducerea foliei contraceptive.
Reacţii adverse
Folosirea foliilor contraceptive poate mări volumul secreţiei vaginale sau chiar să apară mâncărimi în interiorul vaginului. Acest lucru dispare în timp.
Sursa: www.sfaturimedicale.ro