În studiu au fost incluşi 262 de pacienţi caucazieni cu diagnosticul de limfom Hodgkin şi tot atâtea persoane de control din aceeaşi populaţie, cu rasa, vârsta si sexul corespunzător. Pentru comparaţie au fost folosite şi datele de la 875 de subiecţi de control dintr-un studiu cu limfom non-Hodgkin.
Faţă de nefumători, foştii fumători au avut un odds ratio pentru limfom Hodgkin de 1,4, iar în cazul fumătorilor activi această cifră s-a ridicat până la 1,7. Riscul a scăzut la linia de bază în cazul persoanelor care au abandonat fumatul de cel puţin zece ani. „Există o posibilă asociere cu fumatul în cazul limfomului Hodgkin EBV-pozitiv, dar nu şi la pacienţii cu limfom şi fără această infecţie”, aflăm din articol. Cercetătorii nu au găsit nici o asociere între consumul de alcool şi limfomul Hodgkin.
Este cunoscut faptul că fumatul ţigaretelor are efect imunosupresiv, ceea ce ajută la proliferarea virusului Epstein-Barr latent din limfocite – o posibilă explicaţie a rezultatelor după autori. Poate că există şi alte efecte imunomodulatoare ale fumului de ţigară, care ar permite multiplicarea celulelor care conţin EBV sau ar contribui la supravieţuirea preferenţială a virusului.
Concluzia autorilor este că „oricare ar fi cauza, mesajul pentru sănătatea publică este că fumatul poate să fie un factor de risc înlăturabil al limfomului Hodgkin EBV-pozitiv”.
Epidemiology 2007;18:130-136.