Prin utilizarea celulelor stem obţinute din molari de minte extraşi de la persoane cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani, Dr. Shi alături de colegii săi au creat noi structuri dentare radiculare şi ligamente parodontale, care să asigure suportul necesar unei restaurări coronare. Aceasta din urmă a reuşit să readucă la normal rezistenţa şi toate funcţiile dintelui afectat premergător.
Tehnica se bazează pe prelevarea de celule stem de la nivelul papilei apicale radiculare, responsabilă de dezvoltarea rădăcinii dentare şi a ligamentelor parodontale. În studiile anterioare, aceeaşi echipă de cercetători utilizase celule stem provenite din pulpa dentară. Shi a considerat însă că noua tehnică oferă rezultate net superioare, celulele provenite din papila apicală având un potenţial regenerator mai ridicat.
”Papila apicală asigură celule stem mai bune pentru regenerarea structurilor radiculare. CU această tehnică se poate obţine aproape aceeaşi rezistenţă necesară pentru susţinerea restaurărilor coronare, dar considerăm că face faţă forţelor masticatorii şi uzurii în timp”.
Liderul grupului de cercetători speră să continue studiul şi pe subiecţi umani în următoarele luni de zile şi să ofere rezultate pozitive. Astfel, tehnica ar putea deveni o alternativă pentru pacienţii care nu se pretează întocmai la terapia prin implanturi dentare (ex. dacă nu au suficient suport osos), sau pentru cei ce preferă un tratament cu inserarea unor structuri tisulare vii, provenite din proprii lor dinţi.
Studiul se doreşte a fi primul pas efectuat în domeniul ingineriei tisulare, care să deschidă noi căi în direcţia obţinerii unor noi structuri dentare, provenite din ţesuturi vii, prelevate de la pacienţi.
Sursa: Medical News Today, preluat de la www.dentistul.net
Traducere: Blanka Petcu