Dr. Jeff Murray, liderul grupului de cercetători de la Universitatea din Iowa, SUA, afirmă că în acest fel, în cuplurile ce îşi doresc copii, viitoarele mame sunt acum mult mai motivate să renunţe la fumat pentru a preveni malformaţiile congenitale ale fătului. De asemenea, se poate testa statusul GSTT1 al viitorilor părinţi, întrucât descendentul lor moşteneşte genele sale de la ambii părinţi. Acest test ar putea determina posibilitatea ca fătul să se dezvolte fără a prezenta gena GSTT1, implicată în procesele de detoxifiere a organismului faţă de fumul de ţigară.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, un sfert din copiii europeni şi aproximativ 60% din cei asiatici se nasc fără a prezenta ambele copii ale genei numite GSTT1. Bazându-se pe aceste informaţii publicate în numărul din ianuarie al revistei American Journal of Human Genetics, cercetătorii au estimat că dacă o femeie însărcinată fumează 15 sau mai multe ţigări pe zi, şansa ca fătul să nu mai dezvolte gena responsabilă de detoxifierea organismului va creşte până la 20%. Pe plan mondial, în jur de 12 milioane de femei continuă să fumeze şi în perioada sarcinii.
Bineînţeles, rezultatul negativ al testului GSTT1 nu elimină complet riscul despicăturii de buză şi/sau palat al fătului, întrucât în această maladie sunt implicaţi şi alţi factori genetici şi de mediu. Însă în cazul pozitivităţii acestui test, viitoarea mamă va avea un motiv în plus pentru a renunţa la fumat în cele 9 luni de sarcină.
Sursa: Medical News Today, preluat de la www.dentistul.net
Traducere: Blanka Petcu