Cercetătorii au evaluat în cadrul unui studiu prospectiv factorii de risc asociaţi cu sexul şi diferenţele de supravieţuire în cazul pacienţilor aflaţi în stadiul I, II sau III al NSCLC. Toţi bolnavii au fost stadializaţi pe baza criteriilor clinice şi patologice, după care li s-a administrat tratament după acelaşi algoritm. Subiecţii au fost urmăriţi timp de 7 ani.
În studiu au fost incluşi 1085 de pacienţi – 671 de bărbaţi şi 414 de femei. În ceea ce priveşte sexul, nu au fost diferenţe legate de rasă, comorbidităţi, istoricul de fumat, funcţia pulmonară, terapia neoadjuvantă sau rata rezecţiilor. În schimb, femeile au fost mai tinere, s-au prezentat într-un stadiu morfopatologic mai precoce al bolii şi în rândul lor incidenţa adenocarcinomului a fost mai crescută (p = 0.01).
Femeile au avut o supravieţiure ajustată în funcţie de vârstă şi stadiul bolii mai lungă la 5 ani decât bărbaţii (60% versus 50%; p < 0.001).
De asemenea, supravieţuirea la 5 ani specifică stadiului a fost mai bună în cazul femeilor. În stadiul I, rata de supravieţuirea femeilor a fost 69%, iar la bărbaţi 64%; în stadiul II 60% versus 50% şi în stadiul III 46% versus 37%.
„În mod interesant, se pare că femeile răspund într-o proporţie mai mare la chemoterapia neoadjuvantă”, relatează echipa doctorului Cerfolio.
Concluzia lor este că aceste rezultate poate să contribuie la ameliorarea prognosticului sumbru al NSCLC prin „găsirea unor noi ţinte terapeutice”.
Chest 2006;130:1796-1802.