Potrivit legii, vechile autorizaţii trebuie schimbate pe parcursul a doi ani, dar casele de asigurări urgentează această schimbare, astfel încât ea să se producă din primele zile ale anului nou. La fiecare cinci ani se mai dă o viză pentru îndeplinirea creditelor de educaţie medicală. Aceste credite trebuie să însumeze 200 de puncte şi să se facă pe baza unor criterii de specialitate. Certificatele sunt concepute după modelul european, a subliniat prof. dr. Mircea Cinteză, iar în ceea ce priveşte o taxă, aceasta se lasă la latitudinea colegiilor locale.
Tot de anul următor se vor mai elibera certificatele de onorabilitate, aprobate prin hotărâre de guvern şi sunt eliberate de către colegiile locale ale medicilor şi pot fi eliberate în limbile română şi engleză. Certificatul de onorabilitate este obligatoriu pentru concursul profesional în România, iar în străinătate pentru a profesa. Modelul certificatului cuprinde şi specializarea medicului respectiv, este un fel de curriculum vitae pe linie profesională şi deontologică, a explicat preşedintele CMR.
Pentru acest certificat de onorabilitate se va stabili o taxă. Termenul său de valabilitate este de trei luni, iar dacă există suspiciuni asupra certificatului, titularul acestuia se poate adresa Colegiului Medicilor care l-a eliberat şi se poate cere diploma de absolvire. (Rompres)