Dr. Gabriela Radulian, de la Fundaţia pentru o Alimentaţie Sănătoasă, a afirmat că proteinele trebuie să vină din carne, ouă, lactate. Aceste alimente conţin proteine cu o valoare biologică ridicată (cu aminoacizi esenţiali), care reprezintă adevărate materiale de construcţie pentru organismul în dezvoltare.
Glucidele trebuie să fie prezente în alimentaţie sub formă de pâine, orez, paste, cereale, cartofi. Ele furnizează atât energia necesară creşterii şi dezvoltării copilului, cât şi energia necesară activităţilor zilnice (fizice şi psihice). Trebuie însă limitat consumul de glucide concentrate (zahăr, dulciuri), deoarece consumul în exces al lor poate duce la obezitate sau la carii dentare.
Dintre lipidele care se găsesc în grăsimile din alimentaţie trebuie să predomine grăsimile nesaturate, care pe lângă faptul că reprezintă o sursă foarte importantă de energie conţin şi acizii graşi esenţiali (omega 3 şi omega 6). Aceştia sunt determinanţi pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului. Alimentele care oferă acest tip de grăsimi sunt: peştele gras şi uleiul de peşte, uleiurile vegetale (de măsline, de floarea soarelui, de rapiţă), alunele, nucile, margarina tartinabilă.
Calciul şi Vitamina D trebuie să fie prezenţi în alimentaţie. Aceşti micronutrienţi contribuie la dezvoltarea normală a oaselor. Alimente care furnizează calciu şi vitamina D sunt: lactatele (iaurt, brânză, lapte), margarina, untul.
Femeile, pentru a fi sănătoase, a reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, au nevoie de o dietă echilibrată. Aceasta presupune un aport suficient de carbohidraţi, grăsimi, proteine, fibre, vitamine şi minerale.
Mai mult decât bărbaţii, femeile au nevoie de un aport suplimentar de fier, calciu şi vitamina D. Fierul se găseşte în carnea roşie, dar şi în legume precum fasolea şi spanacul. Calciul şi vitamina D sunt importante pentru sănătatea sistemului osos. Se ştie că una din trei femei poate suferi de osteoporoză, o afecţiune ce poate fi prevenită printr-o alimentaţie bogată în calciu şi vitamina D.
Pentru un regim alimentar potrivit nevoilor unei femei adulte se recomandă 5 mese pe zi, cuprinzând fructe şi legume. O treime din dietă trebuie să fie bazată pe alimente bogate în carbohidraţi: pâine integrală, orez, paste, cereale şi cartofi.Consumul de carne roşie nu trebuie să depăşească o porţie pe zi. De preferat este carnea slabă. Ideal ar fi să se consume între 2-4 porţii de peşte pe săptămână: macrou, sardine şi păstrăv. Este preferabil ca alimentele să fie gătite prin fierbere, la grătar sau la cuptor şi să se evite mâncărurile prăjite. Consumul de zahăr trebuie redus pe cât posibil. (Rompres)