Este deosebit de dureroasă existenţa contradicţiei dintre Europa-SUA, dacă ne gândim că în faimoasa "Strategie de la Lisabona", UE îşi propunea drept ţel ca până în anul 2010 Europa să ajungă din urmă America şi să devină economia cea mai competitivă din lume. Numai că o parte importantă a competitivităţii o constituie şi serviciile de sănătate, ne mai vorbind de efectele bolilor asupra economiei. Cancerul este a doua cauză de mortalităţii în UE, iar pentru 27 la sută din cazurile mortale Uniunea este responsabilă.
În Uniunea Europeană doar trei state acordă sume mai importante cercetării cancerului. Astfel, Marea Britanie, cu 388 milioane de euro anual, ocupă locul întâi, Franţa cheltuieşte peste două sute de milioane de euro, iar Germania se situează pe locul al treilea cu o sumă comparabilă, potrivit unui studiu realizat de revista medicală PLos Medicin. În schimb, în zece state membre ale UE acestor cercetări se acordă mai puţin de un milion de euro. La sfârşitul listei se află Malta, cu zero investiţii în domeniu.
Confruntarea dintre Europa şi America este un fel de cerc diabolic, care determină nu doar nivelul la care sunt trataţi bolnavii de cancer. În cazul în care statele membre ale UE nu vor creşte nici în viitorul apropiat investiţiile pentru o mai bună cunoaştere, cercetare a cancerului, nu vor putea stopa nici plecarea din Europa a cercetătorilor celor mai buni, care se ocupă de această problematică. (Rompres)