Potrivit ultimelor studii, circa 40 la sută din populaţia Europei suferă de obezitate sau este supraponderală, iar această problemă a început să se manifeste la vârste din ce în ce mai fragede. Astfel, în ţările UE, fiecare al cincilea copil are o greutate mai mare decât cea normală, iar numărul acestor copii creşte cu 400.000 în fiecare an. Conform sondajelor sociologice, 90 la sută dintre locuitorii UE sunt de acord cu opinia că mâncarea şi băuturile nesănătoase influenţează starea de sănătate şi greutatea copiilor. Tocmai de aceea, guvernele ţărilor europene au început să se preocupe de ceea ce mănâncă cetăţenii, mai ales copiii, deoarece ignorarea acestei probleme duce la o serioasă majorare a cheltuielilor pentru sănătate: de obicei, oamenii supraponderali sunt predispuşi mai des la boli cronice, în special la cele ale sistemului cardio-vascular.
În Europa, vina pentru problema greutăţii peste limitele normale este pusă cel mai des pe umerii companiilor din sectorul alimentar, care fabrică produse cu un nivel ridicat de grăsimi, sare şi zahăr. Companiile alimentare s-au pomenit sub supravegherea vigilentă a comunităţii încă acum câţiva ani şi multe dintre ele au fost nevoite să iniţieze unele schimbări. În prezent, Marcos Kyprianou a declarat că asemenea companii precum Coca-Cola, Pepsico, McDonald's, Unilever şi Kraft au o atitudine responsabilă faţă de această problemă şi încearcă să schimbe situaţia. "Autoreglarea ramurii în cadrul căreia companiile să adopte o atitudine responsabilă faţă de consumatori şi faţă de propriile produse - aceasta este soluţia optimă", a declarat comisarul UE.
De la începutul lunii noiembrie, reţeaua de restaurante McDonald's a anunţat că a redus în mod drastic, în toate produsele sale de pe piaţa europeană, utilizarea de acizi graşi "trans", dăunători pentru sănătate. În general, McDonald's este prima reţea fast-food unde consumatorilor le-au fost propuse salate cu puţine calorii şi care a acceptat să ofere toată informaţia privind valoarea energetică şi compoziţia produselor.
În ultimii doi ani, concernul alimentar Unilever a redus cu aproape o pătrime conţinutul de sare şi zahăr din produsele sale standard, iar Kraft a încetat să îşi mai promoveze produsele cu un înalt conţinut de grăsimi şi a sistat comercializarea în şcoli a alimentelor cu un înalt conţinut de zahăr, sare şi grăsimi. De asemenea, nouă dintre companiile producătoare de băuturi fără alcool, reunite în asociaţia Unesda, au încetat să vizeze în reclamele lor publicul sub 12 ani.
Eforturile companiilor au găsit sprijin la Bruxelles. Comisarul european Kyprianou a declarat că acele companii care, la rândul lor, vor sprijini eforturile guvernelor în lupta pentru o alimentaţie sănătoasă a europenilor nu vor fi supuse amenzilor şi restricţiilor a căror implementare este aşteptată să aibă loc în viitorul apropiat. La sfârşitul lunii noiembrie va avea loc reuniunea miniştrilor sănătăţii din ţările UE, în cadrul căreia cei prezenţi vor discuta pe marginea planurilor de luptă împotriva epidemiei de obezitate din Europa. De asemenea, miniştrii ar urma să discute despre implementarea unui codex de marketing special, în care să fie clar stipulate regulile privind reclamele la produsele alimentare. Liderii UE speră să introducă în 2007 un sistem unic de marcaj pentru produsele alimentare şi băuturi, în care să se prezidente foarte clar informaţia privind compoziţia şi valoarea energetică ale acestora. După cum se speră la Bruxelles, accesul la această informaţie le va permite europenilor să-şi monitorizeze într-un mod mai responsabil alimentaţia, notează în final cotidianul rus. (Rompres)