"Productivitatea este în scădere. Practic nu ştim ce se face cu banii pe care îi plătim pentru sănătate, pentru că sistemele de servicii medicale sunt foarte netransparente", explică Hannu Hanhijärvi, directorul executiv al programului, elaborat în cadrul centrului naţional pentru cercetare şi dezvoltare din Finlanda, de la Sitra.
Experţii recomandă, printre altele, creşterea competiţiei pe piaţa serviciilor medicale, care va duce la un sistem de sănătate orientat către rezultate şi la o mai mare responsabilitate a actorilor de pe această piaţă, încurajarea unui consum eficient şi a unei producţii eficiente, crearea condiţiilor pentru ca pacienţii să beneficieze de un acces mai larg la informaţiile privind serviciile medicale şi recompensarea invenţiilor în acest domeniu, alături de reformarea sistemului de evaluare în domeniul tehnologiilor medicale, în sensul ca acestea să contribuie la creşterea eficienţei sistemelor de sănătate (asigurarea unui echilibru între invenţii, progresele în domeniul medical, avantajele productivităţii şi bugetele alocate sectorului medical).
Raportul integral, care va detalia aceste recomandări iniţiale, va fi publicat cu ocazia unei conferinţe ce va avea loc la Helsinki în luna februarie 2007 şi care va avea drept generic "Finanţarea durabilă a sistemelor de sănătate: noi abordări pentru noi rezultate.
"Scopul conferinţei este implicarea mai multor state ale UE şi crearea unei platforme care să mute accentul de pe analiză pe practică", a declarat fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, membru în comitetul director al echipei care redactează raportul. (Rompres)