Aceştia sunt convinşi că principalul duşman al psihicului ruşilor este încălzirea globală. Căldura neobişnuită de la începutul iernii a ''scos din minţi'' nu numai natura, ci şi omul. În poieni cresc ciupercile, pe ramuri se umflă mugurii. La păsări a început perioada de înmulţire, iar la oameni - sezonul depresiilor.
Vremea mohorâtă, noroiul de pe stradă, feţele sumbre ale trecătorilor - toate duc la apariţia drepresiei. Problema este într-atât de serioasă, încât depresia constituie în lume una din cele mai importante pricini de absenţă de la lucru, iar în Rusia duce chiar la şomaj. Potrivit ultimelor cercetări ale psihologilor, această tulburare psihică este principala cauză a întârzierilor repetate la muncă şi a concedierilor ce urmează.
''Starea de depresie îl face pe om să amâne întâlnirea cu motivele insatisfacţiei - colegii şi şeful'', afirmă psihologul Iana Dubeikovskaia. ''Drept urmare, el stă ceva mai mult în atmosfera plăcută de acasă, dar plăteşte iluzia confortului cu întârzierea la muncă. Iar întârzierile sistematice nu fac decât să acutizeze conflictul'', adaugă ea.
Pe de altă parte, psihoterapeutul Mark Sandomirski menţionează că depresia este însoţită de tulburări ale somnului, care fac ca omului să-i ''pice capul'' toată ziua. Este o reacţie firească a organismului la lipsa de lumină, dar dacă ea duce la pierderea capacităţii de muncă, ''atunci se poate vorbi de boală'', mai spune specialistul rus.
Cercetări recente, efectuate sub egida Comisiei Europene, au arătat că în Europa numai 4,5% dintre oameni suferă de depresie, în timp ce în Rusia circa 80% din populaţie a suferit de depresii mai mult sau mai puţin grave. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia se va număra în Rusia printre cele mai răspândite boli, depăşind cancerul şi traumatismele. Oamenii de ştiinţă au botezat deja melancolia rusească ''ciuma secolului XXI''.