Ei afirmă că aprox. 40% din oamenii pe care i-au analizat au straturi periculos de groase de grăsime în jurul inimii, ficatului sau pancreasului. Medicii britanici subliniază faptul că persoanele cu organe interne afectate de grăsime nu trebuie să fie neapărat supraponderale, ci pot fi slabe.
"În general vorbind, grăsimea nu este rea", explică prof. Jimmy Bell de la spitalul Hammersmith. "E rău să ai prea multă în locuri necorespunzătoare. Aceste locuri sunt în primul rând zonele organelor interne. Cercetările noastre au indicat faptul că o persoană slabă, care arată sănătos, poate avea câţiva litri de grăsime ascunşi în interiorul organismului", a mai precizat el.
Profesorul Bell afirmă că cel mai bun mod de a scăpa de grăsimea internă periculoasă este practicarea unui sport. ªi regimul alimentar îl poate ajuta pe om să slăbească, dar în principal în exterior; grăsimea interioară nu dispare doar datorită dietei.
Ideea superiorităţii exerciţiilor fizice asupra regimului alimentar îşi găseşte confirmarea în cercetările efectuate recent în Marea Britanie. Oamneii de ştiinţă de la Universitatea din Leeds au ţinut sub observaţie câteva zeci de femei obeze, care au participat la un program special de exerciţii: au făcut gimnastică patru ore pe săptămână. E adevărat că în decursul unui an nu au pierdut prea mult din greutate (doar câte două kilograme, ele cântărind iniţial în jur de 100 kg), dar li s-a îmbunătăţit simţitor sănătatea. S-a înregistrat o scădere a tensiunii şi a colesterolului, a crescut capacitatea respiratorie. Mai mult, s-a îmbunătăţit vizibil starea lor de spirit. Au încetat să se mai considere neatrăgătoare, au început să gândească pozitiv şi au devenit mai puţin nervoase.
Dacă aceste femei ar fi folosit o dietă restrictivă în locul exerciţiilor fizice, poate că ar fi pierdut mai multe kilograme, dar efectul acestei rezolvări asupra sănătăţii lor ar fi fost mai slab. "Faceţi sport în loc să ţineţi regim", îi sfătuieşte pe supraponderali dr. Erika Borkoles de la Universitatea din Leeds, adăugând că apoi se poate mânca absolut orice, însă cu măsură.
Obezitatea nu este doar o problemă britanică şi americană, ci priveşte întreaga lume bogată, industrializată. Din păcate, fenomenul se remarcă vizibil şi în rândul copiilor.
Nu e greu de observat de ce copiii sunt din ce în ce mai graşi: primul motiv este lipsa activităţii fizice. Cândva, la ţară sau în marile oraşe, copiii se jucau în primul rând afară, alergând, făcând mişcare. Distracţiile preferate ale lor sunt acum televizorul şi jocurile pe computer. În plus, tinerii mănâncă acum mult şi nesănătos.
Experţii subliniază faptul că, dacă este vorba atât de efortul fizic, cât şi de modul de hrană, cea mai bună perioadă pentru formarea unor deprinderi corespunzătoare este copilăria. Căci din copii obezi vor creşte cel mai probabil adulţi obezi.