Aceste studii au fost finanţate de Institutul naţional american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), care face partie din Institutul naţional pentru Sănătate (NIH), şi Institutele de cercetare din domeniul sănătăţii din Canada (IRSC).
"Aceste rezultate sunt de mare interes pentru politicile de sănătate publică şi pentru cei care pun în aplicare programe generale de prevenire a SIDA", a declarat directorul NIH, Dr Elias Zerhouni, într-un comunicat.
Însă directorul NIAID, Dr Anthony Fauci, a avertizat împotriva ideii că circumcizia ar constitui o protecţie totală împotriva virusului.
"Este clar că nu este vorba de un substitut (la o formă de protecţie), ci numai un plus. De asemenea, sperăm că mesajele de prevenire vor insista pe faptul că aceasta nu este echivalentul unei protecţii totale", a avertizat Dr Fauci.
Studiile au fost efectuate începând din septembrie 2005 şi trebuiau să dureze până la mijlocul lui 2007, însă concluziile au fost atât de frapante încât au fost întrerupte.
Bărbaţii care au participat la aceste studii aveau între 18 şi 24 de ani în Kenya şi între 15 şi 49 de ani în Uganda.
În Uganda, 65 de bărbaţi care au participat au contractat virusul HIV al SIDA: 22 erau circumcişi, restul nu. În Kenya, 69 de bărbaţi erau infectaţi: 22 era circumcişi, ceilalţi nu.
Testele confirmă o anchetă franceză efectuată în 2005 în Africa de Sud, la Orange Farm, de Agence Française de Recherche sur le SIDA (ANRS) pe 3.000 de bărbaţi. Ea a arătat că circumcizia reduce cu 60% transmiterea virusului HIV de la femeie la bărbat.
Această protecţie ar rezulta din reducerea considerabilă, graţie circumciziei, a suprafeţei pielii care conţine numeroase celule imunitare (celule dentritice) foarte sensibile la HIV.
Circumcizia ar putea evita şase milioane de noi infectări şi trei milioane de decese legate de HIV în următorii 20 de ani, au estimat responsabili ai agenţiilor ONU şi Băncii Mondiale cu ocazia Conferinţei în privinţa SIDA organizată la Toronto (Canada) în august. (Rompres)