Eugen Nicolăescu a precizat că ocuparea posturilor nu s-a făcut pe criterii politice, ci pe baza unui concurs serios. La concursul pentru ocuparea funcţiei de manager din spitalele publice s-au înscris 535 de candidaţi, 12 au fost respinşi pentru că nu au îndeplinit criteriile de selecţie, în concurs rămânând 523, iar după examen şi contestaţii au obţinut posturi de manageri 339 de candidaţi. Dintre aceştia, 304 au ocupat posturi în spitalele subordonate Autorităţilor de Sănătate Publică (ASP) şi 35 în institutele şi spitalele subordonate MSP. Dintre cei 339 de manageri care au promovat examenul, 208 au ocupat funcţia de director.
Ministrul sănătăţii a precizat că 61% dintre manageri au fost directori şi înainte de guvernarea D.A.
"Acest procent demonstrează că nu a fost o schimbare pe criterii politice. Mai mult, oamenii aceştia, care au fost directori şi înainte de 2005, au participat la un concurs pe care l-au luat, indiferent de opţiunile şi simpatiile politice", a spus ministrul. El a adăugat că a fost un examen corect, neregizat, în care au contat abilităţile manageriale şi nu culoarea politică.
Eugen Nicolăescu a anunţat că, în urma concursului, în 90 de spitale postul de manager a rămas neocupat, deoarece candidaţii nu au promovat examenul, pentru aceste spitale urmând să se organizeze un concurs în luna martie a anului viitor.
Ministrul sănătăţii a spus că în 2007 va fi pentru prima dată când activitatea managerilor se va analiza trimestrial. "Este un mod de a ne asigura că vom desfăşoară o activitate foarte bună", a spus el, adăugând că în funcţie de rezultate vor fi aplicate şi sancţiuni care vor merge până la rezilierea contractului de către Ministerul Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu a menţionat că primul trimestru pentru noii manageri va fi unul de tranziţie şi că nimeni nu aşteaptă ca lucrurile în spitale să se rezolve peste noapte. El a accentuat asupra necesităţii aplicării a trei lucruri importante pentru a face imediat ordine, şi anume disciplina contractuală, cea financiară şi curăţenia.
Ministrul a pledat pentru schimbarea atitudinii faţă de bolnavi dar şi faţă de profesie, spunând că se primesc multe reclamaţii care vizează atitudinea medicilor, a asistentelor, a personalului medical, în general, faţă de bolnavi.
Eugen Nicolăescu le-a recomandat noilor manageri să nu uite de comunicarea cu pacienţii şi cu persoanele din subordine.
Ministrul a anunţat că vor continua controalele de audit, pentru a avea o disciplină în domeniul administrării banilor. El a amintit că datoriile spitalelor pentru anii 2003-2004 vor fi plătite, astfel încât unităţile spitaliceşti să intre în ianuarie 2007 curate financiar.
Eugen Nicolăescu a spus că va fi publicată zilele acestea, în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă prin care autorităţile locale pot să introducă şi cheltuieli curente pentru spitale. (Rompres)