Specialistul a făcut referire la faptul că 60% din populaţia României moare prin afecţiuni cardiovasculare, între acestea un loc important ocupându-l infarctul de miocard acut. În prezent numai la Spitalul de Urgenţă Floreasca se internează în medie 300-450 de pacienţi cu infarct de miocard, a menţionat specialistul, subliniind că soarta pacientului cu infarct de miocard nu "se joacă" la spital, ci acolo unde se produce.
În prezent, tromboliza şi angioplastia sunt tratamente care pot salva viaţa pacientului. Infarctul de miocard înseamnă astuparea unei artere cu un cheag de sânge, care trebuie distrus şi astfel asigurat fluxul sanguin către inimă, a explicat dr. Gabriel Tatu. Acest lucru trebuie să se facă în primele şase ore de la producerea infarctului de miocard.
La Spitalul Floreasca, media de prezentare a unor astfel de pacienţi este de trei-patru ore. Vin însă şi după 12, 24 şi chiar 48 de ore, din cauza lipsei de informaţie, a spus dr.Tatu. Pentru ca un pacient care a avut infarct de miocard să se consolideze, sunt necesare şase săptămâni iar înainte, se monitorizează alte şase săptămâni. Este foarte importantă suprafaţa pe care s-a produs infarctul. Dacă 30-40% din suprafaţa inimii nu mai este funcţională, inima se măreşte şi poate apărea insuficienţa cardiacă.
Pe termen scurt, astuparea bruscă a arterelor poate duce la tulburări de ritm cardiac severe, situaţie în care trebuie intervenit în două ore de la producerea infarctului, de către personal specializat, a adăugat dr. Gabriel Tatu Chiţoiu. (Rompres)