Dr. Sorin Petra a subliniat că infecţia cu HIV nu se tratează la toţi pacienţii, pentru că în momentul depistării, dacă cel afectat are o imunitate bună nu este bine să i se instituie tratamentul, ci de-abia în momentul în care imunitatea scade.
Potrivit dr. Petra, tratamentele în România se efectuează conform ghidurilor naţionale şi celor internaţionale, iar din punct de vedere medical pacienţilor le sunt asigurate terapii moderne. O problemă însă care rămâne încă nerezolvată este cea a aspectelor sociale psihologice, a opinat dr. Sorin Petra. El a adus în discuţie faptul că sunt în derulare programe, dar acestea sunt insuficiente.
În ceea ce priveşte integrarea în societate a adolescenţilor care au ajuns la maturitate, depăşind 18 ani, aici mai este mult de lucru şi ar trebui făcută o protecţie a acestora.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor care sunt în tratament în acest moment pe terapie antiretrovirală, acesta este de 6.578 la nivelul ţării. În Bucureşti sunt aproximativ 3.000 de cazuri de infecţie HIV/SIDA.
Numărul copiilor care au fost afectaţi în România a fost de peste 10.000, unii au murit, alţii au ajuns adulţi, speranţa de viaţă pentru această afecţiune din momentul depistării ajungând la peste 16 ani. Este vorba de persoanele care au urmat terapia consecvent, care au avut o alimentaţie corespunzătoare şi condiţii sociale bune.
Referindu-se la numărul mare a infecţiilor în rândul copiilor din România, dr. Sorin Petra a spus că s-a propus alcătuirea unei comisii care să reia cercetările în vederea stabilirii cauzelor care au dus la infectarea unui număr foarte mare de copii în România. El a spus că s-a cerut atât sprijinul OMS, cât şi al City Atlanta, dar încă nu s-a primit un răspuns. Este greu de afirmat ca fiind cauza principală cea medicală în rândul acestor copii, având în vedere că subtipul de infecţie a fost F şi acest subtip a apărut spontan în România şi strict numai la copii, neafectând şi adulţii. Numărul cel mai mare dintre copii a fost din familie şi nu au fost spitalizaţi.
În intervenţia sa, dr. Octavian Popescu de la compania Abbott a menţionat că această companie s-a înscris de la început în organizarea de programe sociale pentru copii. El a adus în discuţie faptul că este al doilea an consecutiv când compania se află altături de Federaţia Naţională a Persoanelor Afectate cu HIV/SIDA (UNOPA) şi că în continaure compania va sprijini pe cei afectaţi de această infecţie şi maladie prin facilitarea accesului la terapiile ultramoderne, cunoscut fiind faptul că această companie a fost cea care a creat prima terapie modernă HIV/SIDA.
În legătură cu implicaţiile sociale ale companiei, dr. Octavian Popescu a amintit că aceasta a alocat cinci milioane de dolari pentru terapie pe toată viaţa, pentru un număr de aproximativ 500 de copii.
În prezent, principala lor preocupare este dezvoltarea de programe de dezinstituţionalizare şi cu precădere pentru adolescenţi, urmărindu-se în prim-plan ca aceştia să aibă o viaţă normală şi să fie destigmatizaţi. (Rompres)