Liderul grupului de cercetare, Dr. Bryan Michalowitz, profesor asociat la departamentul de ştiinţe chirurgicale şi de dezvoltare de la Universitatea din Minnesota a subliniat faptul că numărul naşterilor premature nu va fi redus prin tratarea parodontopatiilor. Terapia parodontală aplicată între săptămânile 13 şi 21 ale sarcinii prezintă siguranţă şi eficienţă, dar nu există nici o dovadă că ar afecta evoluţia naşterii.
Studiul a fost realizat pe un lot de 823 de femei însărcinate alese randomizat, cu vârsta sarcinii cuprinsă între 13 şi 21 de săptămâni, care sufereau de afecţiuni gingivo-parodontale. Cercetătorii au divizat pacientele în două loturi distincte: 413 persoane au primit tratament parodontal şi 410 care nu au beneficiat de nici un fel de tratament.
Rezultatele au indicat lipsa diferenţelor privind termenul de naştere şi gradul de dezvoltare a nou-născutului între lotul femeilor la care s-a efectuat terapia parodontală înainte de naştere şi cele care sufereau de inflamaţie parodontală şi în momentul naşterii. În mod concret, 12% din femeile care nu mai prezentau afecţiuni gingivale au dat naştere unor copii prematuri, spre deosebire de femeile cu parodontopatii, la care procentajul a atins 12,8%; de asemenea, 12,7% din mamele care au beneficiat de tratament au adus pe lume copii subponderali, în comparaţie cu cele netratate, care au născut în procent de 12,3% copii cu greutate corporală redusă.
Articol preluat de la www.dentistul.net