„Am dovedit pentru prima dată că transplantul fotoreceptorilor este posibil”, a declarat pentru Reuters dr. Robert MacLaren, chirug oftalmolog la Spitalul Moorfields Eye din Londra. „Aceste celule sunt pierdute în urma celor mai comune cauze de orbire”, a mai adăugat el.
În opinia oamenilor de ştiinţă, continuarea cercetărilor poate să ducă la realizarea primului transplant de celule retiniene la oameni în următorii zece ani.
Conform experimentelor anterioare, fotoreceptorii distruşi de boli cum ar fi degenerarea maculară nu au putut fi înlocuiţi de celule stem, fapt pentru care retina matură a fost considerată ca şi fără capacitate de regenerare.
Dr. MacLaren şi colegii săi au ajuns însă la concluzia că transplantul reuşit poate fi efectuat prin folosirea celulelor precursoare, „programate” deja să devină fotoreceptori.
Pierderea vederii la aceste animale a fost condiţionată genetic. „Celulele au fost prelevate din retina donatorului şi transplantate cu o traumatizare minimă la nivelul ţesuturilor înconjurătoare”, a explicat dr. MacLaren.
A fost descoperit recent, că la marginea retinei umane există celule cu proprietăţi asemănătoare celulelor stem, care au posibilitatea de a fi crescute în condiţii in vitro şi de a deveni celule precursori ale fotoreceptorilor în vederea tratamentului.
„Această tehnică ne oferă noi perspective în ceea ce priveşte vindecarea leziunilor retiniene şi poate şi a altor părţi ale sistemului nervos central”, a declarat prof. dr. Anand Swaroop de la University of Michigan Medical School, coautorul studiului.
Nature: 2006 Nov 9;444(7116):203-7.