Electrocardiograma prin telefon înseamnă că orice persoană îşi poate înregistra traseul ECG prin intermediul unui dispozitiv mic şi uşor de folosit, traseu care apoi se transmite prin telefon către Centrul SOS Medical, unde este afişat pe monitorul unui computer.
Medicul personal, cardiologul curant este anunţat. Acesta analizează traseul şi elaborează la ECG un diagnostic, transmiţând indicaţiile de tratament.
În cazul unei urgenţe cardiace, o ambulanţă pleacă rapid pentru acordarea asistenţei medicale necesare, ceea ce contribuie la reducerea riscului vital. Numărul de telefonul la care se transmite ECG-ul este 9650.
În România au fost introduse două tipuri de dispozitive, unul mai mare şi unul mai mic, costul unui dispozitiv mai mare este de 750 de euro, iar al celui mai mic în jur de 340 de euro, la care trebuie se adaugăm abonamentul lunar pentru asistenţă medicală şi care variază între 22 şi 50 de euro.
Prin utilizarea acestui sistem se reduce la jumătate perioada de aşteptare a celui care are nevoie de ajutor. Scopul este de a face prevenţie şi de a preîntâmpina eventualele afecţiuni grave cardiace, precum infarctul de miocard. (Rompres)