România se numără printre ţările cu prevalenţa cea mai mică de astm bronşic din Europa, dar de multe ori boala este subdiagnosticată sau diagnosticată tardiv. Vîrsta precoce de debut (30% dintre cazuri manifestă simptomele bolii sub vârsta de un an, iar 80% sub 5 ani), face boala greu de depistat, mai ales că simptomele sale nu alarmează părintele, care consideră că strănutul, tusea şi respiraţia dificilă pot fi doar consecinţe fireşti ale unei răceli.
În acest context campania lansată joi de Asociaţia Acces, "Astmul bronşic nu este o ruşine!" este foarte utilă - a opinat prof. dr. Stoicescu.
Campania se desfăşoară în cadrul proiectului "Creşterea calităţii vieţii copiilor şi tinerilor cu astm bronşic" şi are ca scop să demonstreze că astmul nu trebuie să reprezinte cauza unui complex de inferioritate sau sursa marginalizării celor afectaţi. Tot în cadrul acestui proiect a fost realizat un centru virtual de resurse "ªcoala copilului astmatic", sub forma unei pagine web specializate, dedicată informării asupra astmului bronşic, precum şi un centru de consiliere pentru copiii şi tinerii bolnavi, dar şi pentru aparţinătorii acestora, a spus dr.Gabriela ªuiu, preşedinta asociaţiei. Ea a stăruit asupra faptului că astmul necesită o relaţie de parteneriat permanent între copil, părinte şi medic.
Campania se va desfăşura pentru preşcolari în grădiniţe, unde se va difuza un material informativ sub forma unei cărţi de colorat, pentru clasele 1-4 se va desfăşura sub forma unor piese de teatru interactive, iar pentru gimnaziu şi liceu prin conferinţe în 30 de şcoli bucureştene.
În urma unui studiu efectuat în două sectoare bucureştene, a reieşit că aproximativ 20% dintre intervievaţi nu ştiu nimic despre astmul bronşic, 40% ştiu doar că este o boală a sistemului respirator,15% consideră că este o boală alergică, 8% consideră astmul o boală contagioasă, 1% consideră că este o predispoziţie genetică . În ceea ce priveşte informaţiile primite, 40% au spus că au primit informaţiile din familie sau de la prieteni, 25% din mass-media, internet, 30% de la şcoală şi medic, iar 3% au declarat că suferă de astm bronşic. (Rompres)