În prezent medicii rezidenţi din anul 4 sau 5 care fac gărzi sunt retribuiţi în funcţie de decizia managerului de spital şi de fondurile existente, adică pot lua sau nu bani pentru acest lucru, ceea ce nu este corect, a declarat ministrul.
El a adăugat că "vreau să intrăm într-un sistem bine reglementat şi să se aibă o singură deviză pentru cât se munceşte pentru atât se plăteşte, sigur în condiţiile legii".
O altă noutate a acestui an ar fi aceea că absolvenţii facultăţilor de medicină, indiferent de anul absolvirii, care obţin punctaj de promovare, dar care nu se clasifică în limita locurilor publicate pot lua confirmare ca rezidenţi în medicina de familie. Anul trecut au beneficiat de această prevedere doar absolvenţii din 2005.
În legătură cu specialităţile unde există un deficit de medici, Eugen Nicolăescu a subliniat că acestea sunt psihiatria, anestezie-terapie intensivă, dar chiar şi medicii de familie. Însă indiferent de câţi candidaţi se vor înscrie în numărul locurilor va fi cel de care este nevoie în sistem.