„Această modulare ţintită a receptorilor HER-2/neu cu ajutorul vaccinului poate fi valoroasă nu numai în tratamentul dar şi în prevenţia dezvoltării cancerului de sân”, a explicat cercetărul pentru Reuters Health.
La sesiunea ştiinţifică dr. Czerniecki de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia a prezentat rezultatele obţinute la un grup de 12 femei care alături de tratamentul standard pentru DCIS au beneficiat şi de un vaccin experimental administrat sub forma a patru injecţii săptămânale în noduli limfatici inghinali normali. Fiecare injecţie a conţinut 10-20 milioane de celule dendritice sensibilizate împotriva receptorilor HER-2/new.
Vaccinul a provocat „rate foarte înalte” ale activării imune umorale şi celulare la majoritatea pacientelor, a declarat dr. Czerniecki la conferinţă.
Limfocite T CD4+ anti-HER-2/neu au fost identificate în sângele periferic şi ganglionii santinelă la majoritatea femeilor, iar limfocitele T CD8+ au recunoscut celulele tumorale care au exprimat receptorii HER-2/neu. După vaccinare au fost detectaţi în mod frecvent anticorpi anti-HER-2/neu legaţi de DCIS.
Pe lângă acestea, dr. Czerniecki a mai adăugat: „Am văzut limfocite activate în alte locuri din organism, care au ajuns la nivelul sânului, au înconjurat ductele şi am văzut distrugerea ductelor.”
Jumătatea femeilor cu DCIS rezidual a prezentat o „reducere dramatică” a exprimării HER-2/neu în urma vaccinării, ceea ce a fost asociată cu reducerea aparentă a extinderii leziunilor tumorale la aceste paciente, apare în raportul cercetătorilor.
Aceste rezultate au dovedit „pentru prima dată existenţa unui vaccin bazat pe celule dendritice cu rezultate clinice semnificative”, au subliniat autorii.
„Suntem convinşi că tratamentul ţintit cu acest vaccin poate combate eficient nu numai DCIS, dar folosirea lui poate fi extinsă şi la prevenţia cancerului mamar în întregime”, a adăugat dr. Czerniecki la datele prezentate.