Acuzând Georgia şi Republica Moldova de otrăvirea în masă a cetăţenilor Federaţiei Ruse cu alcool contrafăcut, Ghennadi Onişcenko nu a oferit detalii despre presupuşii autori a ceea ce el consideră că este o diversiune sau despre modul în care cele două ţări ar fi putut realiza această diversiune soldată cu mii de spitalizaţi şi morţi.
Republica Moldova nu a mai exportat vinuri în Rusia după 27 martie, când Moscova a interzis importurile la astfel de produse.
''Este un răspuns, o replică la politica Rusiei, coerentă, clară şi eficientă de combatere a alcoolului contrafacut", a declarat Ghennadi Onişcenko într-un interviu acordat televiziunii de stat a Rusiei. "O replică, în primul rând, din partea acelora care comercializează alcoolul nealimentar dar în scopuri alimentare pentru partea marginală a societăţii noastre", a adăugat el. "ªi în al doilea rând, este vorba de replica producătorilor acelor amestecuri care conţin spirt şi care erau importate până nu demult din ţările cunoscute dumneavoastră", a mai afirmat Ghennadi Onişcenko, potrivit BBC.
Solicitat să precizeze despre ce ţări este vorba, Onişcenko a confirmat că este vorba de Georgia şi Republica Moldova, două ţări, a spus el, ''de unde noi importam până nu demult aşa-numitul vin care constituia 40 la sută din consumul pe piaţa noastră”.
Acuzaţiile şefului serviciului federal de supraveghere în domeniul protecţiei drepturilor consumatorului din Rusia intervin la puţin timp după ce vicepremierul moldovean Zinaida Greceanîi a încercat să negocieze la Moscova reluarea exporturilor de vinuri spre Federaţia Rusă.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de vinuri din Republica Moldova, Gheorghe Cozub, a calificat acuzaţiile responsabilului rus drept aberaţii care, a adăugat el, ar putea fi ridicole, dacă nu ar fi fost făcute pe fundalul unei tragedii - moartea mai multor oameni în numeroase regiuni ale Rusiei. (Rompres)