Potrivit autoarei, "pentru a vă putea îngriji singuri diabetul va trebui să ajungeţi propriii dumneavoastră medici, să luaţi decizii în ceea ce priveşte tratamentul dumneavoastră, explorările, dar toate acestea în deplină cunoştinţă de cauză. Este ceea ce se numeşte decizia pacientului, dar şi responsabilizarea acestuia, în ceea ce priveşte evoluţia şi progresia bolii", a subliniat conf. dr. Maria Moţa.
În intervenţia sa, acad. prof.dr. Constantin Ionescu Târgovişte, de la Institutul de Boli Metabolice şi Nutriţie "Nicolae Paulescu", a atras atenţia asupra faptului că această boală este în plină expansiune. El a amintit că în 2002 erau 250 de milioane de diabetici în lume, iar în 2025 se prefigurează că numărul diabeticilor ar ajunge la 350 de milioane.
Ionescu Târgovişte a subliniat că aceasta este o problemă de sănătate publică pentru toate ţările lumii şi autorităţile ar trebui să reacţioneze. Din această abordare, ghidul prezentat este cu atât mai important. Referindu-se la capitolul destinat copiilor care au diabet, specialistul a menţionat că acesta este extrem de binevenit atât pentru părinţi, cât şi pentru cei care îngrijesc un copil cu această afecţiune.
Pe lângă diabet, alte două afecţiuni sunt extrem de importante, fiindcă afectează un număr mare de persoane, şi anume obezitatea şi sindromul metabolic.
Academicianul s-a referit şi la necesitatea existenţei unor ghiduri care să fie elaborate de către specialiştii români pentru populaţia din România, cu specificul ei faţă de alte naţii.
În 2007, va demara un studiu, Cohorta 2007, care va include toţi bolnavii care s-au îmbolnăvit de diabet în 2006 şi care urmează să fie monitorizaţi, pentru a se stabili cauzele care au dus la declanşarea bolii.
Tot în 2007 se vor împlini 150 de ani de la constituirea Asociaţiei Medicale Române, aceasta fiind printre primele organizaţii medicale din Europa.
Psihologul Mariana Costea, de la Institutul Paulescu, a evidenţiat că ghidul este unul de educaţie şi informare a pacientului, fiind redactat într-un limbaj simplu, centrat pe nevoile practice de autoîngrijire a persoanei diabetice. Ea a apreciat că după parcurgerea acestui ghid orice persoană diabetică va înţelege şi va putea să ia decizii în ceea ce priveşte propriul său tratament. Referindu-se la aspectele psiho-sociale, Mariana Costea a reliefat că însuşi diagnosticarea diabetului constituie în sine o traumă psihică, pentru că pacientul care află acest diagnostic conştientizează unele frustrări pe care o să le aibă toată viaţa, iar pentru adolescenţi este cu atât mai greu să accepte un astfel de diagnostic.
Cartea se va găsi în toate farmaciile Sensiblu şi va fi distribuită gratis pacienţilor cu diabet. (Rompres)