Echipa de cercetători condusă de dr. Darwin J. Prockop de la Tulane University din New Orleans a efectuat o serie de analize prin transplantarea unor celule stromale multipotente extrase din măduvă osoasă umană la şoarecii diabetici cu ajutorul infuziei intracardiace.
Diabetul a fost indus în mod prealabil, prin administrarea timp de 4 zile a unor doze nefrotoxice de streptozotocin, ceea ce a dus la apariţia hiperglicemiei severe şi a indus o scădere a funcţiei celulelor B şi T. Transplantul celulelor stromale a avut loc în zielele 10 şi 17. Un grup de şoareci diabetci netrataţi au reprezentat lotul martor al experimentului.
În ziua a 32-a cercetătorii au măsurat niveluri mai scăzute ale glicemiei la animalele tratate prin transplant, dar nu şi la grupul control.
În zielele 17 respectiv 32, secvenţe de ADN uman au fost evidenţiabile numai din pancreasul şi rinichii animalelor tratate, cu excepţia ţesutului intracardiac situat în apropierea locului infuziei.
ªoarecii trataţi au avut o creştere a insulelor pancreatice, precum şi a celulelor beta care au produs insulină de şoarece. Celulele umane au fost detectabile la nivelul glomerulilor iar prezenţa lor a fost asociată cu subţierea mesangiului îngroşat şi cu diminuarea infiltrării cu macrofage.
„Se pare că unele celulele umane s-au diferenţiat în celule epiteliale glomerulare”, putem citi în articolul doctorului Prockop.
„În pancreasul şoarecilor celulele umane au promovat regenerarea celulelor murine care produc insulină”, a declarat dr. Prockop pentru Reuters Health. „” La nivelul rinichilor celulele umane au contribuit probabil la ameliorarea leziunilor produse de diabet. Celulele au fost prezente acolo şi după o lună, şi noi presupunem că ele pot rămâne acolo pe o perioadă mult mai lungă.”
În părerea doctorului Prockop, este posibil ca în viitor infuziile cu celule stromale multipotente să corecteze tulburările metabolice şi să vindece o parte a leziunilor cauzate de diabet la pacienţii care suferă de această boală.
Proc Natl Acad Sci 2006;103:17438-17443.