ªeful Departamentului pentru integrare europeană din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), farmacist Robert Ancuceanu, a spus că probabil din momentul integrării la 1 ianuarie 2007 vor fi necesare 3-6 luni pentru a ne conecta la legislaţia europenă. El s-a referit la diferenţele de preţ care vor apărea pentru aceleaşi medicamente din ţări diferite.
În ceea ce priveşte autorizaţiile pentru medicamente, acestea vor fi eliberate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA)şi nu de ANM, ca pînă acum, şi va fi valabilă pentru toate ţările europene. O altă procedură de care se va ţine seama pentru autorizaţie este recunoaşterea mutuală şi anume dacă un stat membru al UE doreşte o autorizaţie pentru un medicament, celelalte state putând să accepte sau nu eliberarea autorizaţiei, pe baza unui raport alcătuit de statul care doreşte autorizaţia.
Acesta este primul eveniment la care toate serviciile farmaceutice sunt la aceeaşi masă pentru a discuta prezentul şi viitorul industriei farmaceutice, a spus dr. Marius Savu, preşedintele ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente). El susţine că este absolut necesar să existe reglementări pentru comportamentul celor din domeniul farmaceutic şi în acest sens a amintit de recentul Cod etic elaborat de ARPIM la care ar trebui să adere şi cei care nu au semnat până acum. Dr.Marius Savu a adus în discuţie şi necesitatea reglementării titulaturii de reprezentant medical, dar şi a celei de medic care lucrează în departamentele de cercetare ale unei companii şi nu este recunoscut de Colegiul Medicilor din România. (Rompres)