
Două milioane de morţi pe an, o progresie a formelor ultrarezistente la tratamente... şi nicio nouă perspectivă terapeutică înainte de
Bătăi de cap
Epidemii XDR au fost descrise, recent, în Africa de Sud /vezi Libération din 9 septembrie/ şi în ţările baltice. "S-a neglijat prea multă vreme transmiterea tuberculozei în spitale, dar studiile arată că, acolo, se manifestă epidemii. Aceste ultrarezistenţe reprezintă o mare ameninţare pentru bolnavi şi pentru personalul de îngrijire", insistă Kevin De Cock, directorul departamentului HIV /virusul imunodeficienţei umane dobândite/ din cadrul OMS.
Chiar şi în lipsa ultrarezistenţei, gerarea unei co-infectări cu tuberculoză /care interesează un bolnav de SIDA din trei/ este o chestiune ce dă mari bătăi de cap. "Prima problemă este diagnosticul, povesteşte Jean-François Corty, medic din cadrul MSF însărcinat cu o misiune în Cambodgia, care tratează pacienţi HIV. Rezultatul privind prezenţa bacilului tuberculos la analiza directă a sputei este, adesea, negativ în cazul SIDA. În ceea ce priveşte cultura sa, aceasta necesită un laborator fiabil, iar termenul este lung: mai mult de o lună. Adesea, suntem în situaţia de a trata doar pe baza unor argumente clinice." Este un pariu exagerat, ştiut fiind faptul că tratamentul antituberculos, nu întotdeauna bine tolerat, durează cel puţin şase luni. Dar a nu trata o eventuală tuberculoză este şi mai riscant. "În cazul co-infectării, trebuie neapărat să se înceapă cu antituberculoasele, insistă dr. Corty. Dacă începem cu antiretroviralele, aceasta induce un răspuns imunitar disproporţionat, care omoară bolnavul."
Pe termen lung
Mult mai critică în acestă chestiune (vezi site-ul www.msf.fr/tuberculose), MSF a întocmit o dare de seamă prin intermediul biologului Martina Casenghi. În ciuda programelor de sprijin, perspectivele pe termen scurt sunt departe de a fi minunate, conchide raportul acestei ONG.
"Doar 6 medicamente se află în teste clinice pentru tuberculoză, faţă de 400, în domeniul cancerului. Iar cu procedurile actuale, nu este aşteptat niciunul înainte de 2011-2012." Având în vedere urgenţa, MSF cheamă la autorizarea unor proceduri accelerate, atât în privinţa testelor clinice cât şi a punerii la dispoziţie a bolnavilor, aşa cum s-a făcut în cazul antiretroviralelor. "A conta pe strategiile actuale ale OMS pentru a face faţă tuberculozei ultrarezistente, ar fi catastrofal", acuza, luni, 30 octombrie, MSF.
În completarea articolului, aceeaşi ediţie a ziarului Libération inserează câteva date, grupate sub titlul "Un test centenar". În fiecare an, 9 milioane de persoane dezvoltă o tuberculoză activă, 2 milioane mor, şi sunt recenzate peste 400.000 de cazuri de tuberculoză multirezistentă, potrivit OMS.
Cele mai recente antituberculoase au fost dezvoltate în anii '50-'60. Cât despre testul de diagnostic standard, acesta a fost pus la punct în urmă cu mai bine de un secol, şi nu depistează decât un bolnav din doi. În condiţiile în care 6 miliarde de dolari sunt cheltuite, anual, pentru cercetarea în domeniul SIDA, tuberculozei îi sunt afectate doar 400 de milioane de dolari, conchide cotidianul parizian.