"Tulburările de vedere sunt legate pe de o parte de predispoziţiile ereditare, iar pe de altă parte, de efortul vizual şcolar. Acest lucru se produce fie prin suprasolicitare -inclusiv acasă- prin utilizarea televizorului sau a calculatorului, fie din cauza iluminatului artificial necorespunzător din unităţile şcolare - mai ales toamna, iarna şi în cazul elevilor care învaţă în tura de după-amiază", a declarat Clemence Cocoş.
Ea mai afirmat că, în ceea ce priveşte bolile endocrine, s-a constatat o creştere a incidenţei diabetului zaharat, întâlnit mai ales la elevii din gimnaziu şi din licee. Ea a menţionat şi pericolul obezităţii, atrăgând atenţia asupra sedentarismului şi a faptului că se fac greşeli atât în ce priveşte hrana consumată acasă, cât şi în ce priveşte achiziţionarea unor produse mai puţin sănătoase, promovate intens de industria alimentară.
"Nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor noştri fructele legumele, care aduc o contribuţie mare de vitamine şi fibrele", a subliniat Clemence Cocoş.
Reprezentanta compartimentului de medicină şcolară a mai explicat că supraponderabilitatea copiilor riscă să determine ulterior apariţia hipertensiunii arteriale, afecţiune care se întâlneşte în ultima vreme şi la copii de clasa a opta.
Ea a mai precizat că una dintre cauzele afecţiunilor locomotorii este utilizarea mobilierului şcolar neergonomic.
Clemence Cocoş a afirmat că în anul şcolar trecut, în rândul elevilor de liceu şi din ciclul profesional, au existat 97 de cazuri de tuberculoză pulmonară, 57 de neoplazii şi 72 de limfoame maligne şi leucemii. (Rompres)