În Bulgaria, populaţia consumă 15 kg de iaurt pe cap de locuitor anual, suferind numai în procent de 58% de tulburări de tranzit intestinal lent. În România se consumă numai 5 kg de iaurt pe an/locuitor, acest consum, la care se adaugă stresul foarte mare, lipsa de mişcare, poate constitui o cauză a procentului mare de persoane afectate de constipaţie.
Flora intestinală normală conţine între 1010-1012 bacterii pe mililitru. Tranzitul intestinal lent poate duce la dezvoltarea unor bacterii care pot să dăuneze şi care, dacă sunt într-o cantitate foarte mare, trec în sânge, determinând infecţii.
Flora intenstinală se constituie la naştere, existând diferenţe de floră la copiii care se nasc pe cale naturală, faţă de cei care se nasc prin cezariană, a subliniat profesorul Voiosu, accentuând asupra faptului că este de preferat naşterea naturală.
50% a femeilor care în perioada sarcinii suferă de constipaţie, rămân cu această problemă şi după naştere.
"Cercetările în domeniul probioticelor se află la început de drum, numărul mare de studii care abordează rolul lor în tratamentul mai multor afecţiuni fiind explicat prin interesul tot mai mare al publicului larg faţă de beneficiile pe care le aduce o alimentaţie sănătoasă pe bază de produse probiotice. Rezultatele obţinute până în prezent ne permit să sperăm că, în viitorul apropiat, prin adoptarea unui stil de viaţă şi nutriţie corespunzător, vom putea combate eficient şi cât mai natural o gamă largă de boli - boli intestinale inflamatorii, alergii, reumatism. Foarte importantă este, în acest sens, o educaţie responsabilă şi eficientă a populaţiei", a declarat profesorul Voiosu.
Probioticele sunt bacterii care au un rol important în sănătate, ele sunt alese din flora normală a sănătoşilor şi sunt bacterii capabile să supravieţuiască în mediu acid, cum este de exmplu Bifidus Essensis.
Bifidobacteriile scurtează în mod semnificativ durata tranzitului intestinal. Această scădere a timpului de tranzit este cu atât mai evidentă, cu cât tranzitul este mai lent, a explicat profesorul Voiosu.
Efectul se instalează relativ repede şi se menţine câteva zile după întreruperea aportului de aliment probiotic.
"Accelerarea proceselor vieţii moderne, confortul sporit acasă şi la serviciu, accesibilitatea alimentelor concentrate şi foarte gustoase, stresul sporit, deseori "compensat" cu un premiu alimentar extrem de consistent, au condus la modificări drastice ale 'modelului alimentar' tradiţional, atât ca structură, cât şi ca ritm. De aici sunt generate o serie de afectări ale sănătăţii, ca obezitatea, tulburările digestive şi de tranzit intestinal, afecţiunile legate de metabolismul colesterolului, cu tendinţa de extindere asupra vârstelor tinere, şi chiar a copiilor. Pentru a restabili echilibrul şi a menţine bacteriile dăunătoare sub control, este important să consumăm zilnic iaurt probiotic", a declarat prof.dr. Nicoale Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. (Rompres)