"Estimăm că până la sfârşitul campaniei, care s-ar putea încheia în ianuarie, vom avea trei milioane de persoane vaccinate", a spus ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, la Centrul de plasament "Sfinţii Petru şi Pavel" din Capitală, unde a început campania de vaccinare.
El a precizat că cele mai multe doze de vaccin sunt achiziţionate din import, întrucât capacitatea de producţie a Institutului "I. Cantacuzino" este de 450.000 cel mult 600.000 de doze de vaccin.
Tuturor autorităţilor de sănătate publică din teritoriu le-a fost transmisă deja prima tranşă de vaccin gripal cuprinzând 400.000 de doze.
Tranşa a doua de vaccin gripal va fi distribuită în perioada 20-25 octombrie a.c., iar cea de-a treia tranşă, în perioada 5-10 noiembrie a.c.
Anul acesta, producţia de vaccin a fost întârziată din cauza unei tulpine virale care nu a răspuns la vaccin, a menţionat Eugen Nicolăescu.
Un lucru important pe care l-a realizat Ministerul Sănătăţii Publice este vaccinarea în proporţie de 90% a personalului medico-sanitar.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală a cel puţin 50% din populaţia în vârstă de peste 60 de ani, iar pentru 2010 - a cel puţin 75% din acelaşi segment de populaţie. O indicaţie specială a OMS este vaccinarea populaţiei în zonele unde au fost focare de gripă aviară.
Studii americane au necesitatea includerii în grupele de risc a gravidelor şi a copiilor cu vârste cuprinse între şase luni şi doi ani, deoarece la acest ultim grup de vârstă virusul gripal poate să producă chiar bronhopneumonie fatală. (Rompres)