În urma acestei evaluări, se va finanţa cât mai corect sănătatea după necesităţile populaţiei, a subliniat ministrul sănătăţii. El a adăugat că încă se lucrează la pachetul de bază de servicii medicale şi a subliniat că sunt o serie de propuneri, care însă depăşesc cu mult posibilităţile de finanţare. "În circa o lună de zile vom reuşi, probabil, să finalizăm pachetul de bază de asigurări de sănătate şi apoi să construim pachetulul pentru asigurările private de sănătate, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2007", a afirmat Eugen Nicolăescu. El a explicat că din asigurările private, o parte din bani vor putea fi utilizaţi şi în alte domenii ale sănătăţii, 200 de euro urmând a fi deduşi din impozit în cazul asigurărilor private de sănătate iar, în unu-doi ani, se vor putea aduce la sănătate un miliard de euro (aproximativ 1% din PIB).
În ceea ce priveşte Programul naţional de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale, ministrul sănătăţii apreciază că acesta este absolut necesar, având în vedere că în România principala cauză de mortalitate o constituie bolile cardiovasculare.
Responsabilul sanitar a menţionat că pentru prima dată în 2007, sistemul de sănătate va primi un procent de 4% din PIB, iar sumele alocate pentru sănătate pe cap de locuitor vor creşte de la 96 euro în 2004, la 197 euro/locuitor în 2007. În 2007 vor intra în sistemul de sănătate cu 60 milioane euro mai mult decât în 2006, profilaxia fiind considerată prioritară pentru finanţare, pe lângă infrastructură, respectiv echipamente, aparatură, instrumentar medical şi ameliorarea condiţiilor de lucru ale corpului medical. "Banii sunt puţini, dar vom încerca să facem ceea ce putem", a reliefat Nicolăescu.
Ministrul sănătăţii a precizat că în sistemul sanitar, singurul care aduce venituri pentru unitate este medicul, şi acesta trebuie tratat cu tot respectul.
Preşedintele Societăţii Române de Stroke, acad.prof.dr. Constantin Popa, a subliniat necesitatea profilaxiei care va aduce beneficii reale populaţiei. El a avertizat, însă, că rezultatele profilaxiei nu se vor vedea imediat, ci în timp. Din 2007, în fiecare judeţ se vor ţine mini-conferinţe cu autorităţile locale, pentru susţinerea programelor de profilaxie, a subliniat profesorul Popa.
Specialistul a exemplificat situaţia din SUA, unde se acordă importanţă foarte mare prevenţiei, pentru care se alocă 60 de miliarde de dolari, adică mai mult de jumătate din bugetul României.
În ceea ce priveşte bolile vasculare, profesorul Popa a spus că în România există aproximativ un milion de bolnavi care au avut accident vascular cerebral, iar anual 450.000 fac recidive.
Tema generală a conferinţei au constituit urgenţele neurovasculare, între acestea aflându-se infarctul cerebral care apare la 80% dintre cei cu AVC, hemoragia cerebrală care afectează aprox. 20% dintre cei cu AVC, dar şi hemoragiile date de malformaţiile cerebrale, a spus prof dr. Constantin Popa. El s-a referit la necesitatea acordării asistenţei medicale în primele trei ore de la producerea accidentului vascular prin utilizarea tratamentului fibrinolitic.
Prima unitate de urgenţă neurovasculară s-a înfiinţat la Institutul de Boli Cerebrovasculare şi o a doua la Spitalul Unviersitar. Ele însă trebuie extinse în toată ţara, a continuat preşedintele Societăţii Române de Stroke.
Tehnologia de vârf ne ajută să descoperim cauze pe care altfel nu le am fi sesiza, a spus specialistul, evidenţiind necesitatea consultului multidisciplinar, dar şi a controlului glicemiei, colesterolului, hipretensiunii arteriale. (Rompres)