ICSMCF a fost prima instituţie din România care a corespuns definiţiei moderne a unei autorităţi de reglementare în domeniul medicamentului, având ca atribuţii principale autorizarea şi înregistrarea medicamentelor de uz uman, elaboraerea anuală a nomenclatorului de medicamente, controlul complex al medicamentelor fabricate în ţară şi a celor din import, inspecţia farmaceutică, elaborarea Farmacopeei române şi a suplimentelor acesteia, elaborarea etaloanelor şi a substanţelor de referinţă, a precizat Magdalena Bădulescu, preşedintele ANM.
ANM a continuat tradiţia ICSCMF în reglementarea şi controlul calităţii medicamentului în România. Noul organism nu s-a înfiinţat din lipsa unui vid instituţional, ştiinţific sau profesional, ci dintr-o schimbare de filozofie, mai apropiată de cea a instituţiilor omoloage din UE, şi a implicat o transformare mai importantă de viziune şi principii, petrecută treptat.
Principalele activităţi profesionale desfăşurate de ANM sunt activitatea de autorizare de punere pe piaţă şi activităţile conexe, activitatea de control a calităţii medicamentului, de inspecţie farmaceutică, de reglementare, cea referitoare la farmacopee, cea de management al calităţii.
În prezent, ANM beneficiază de un număr de 26 observatori activi la comitetele ştiinţifice şi grupurile de lucru ale Agenţiei Europene a Medicamentului (EMEA), mijlocul cel mai eficient prin care agenţia naţională se menţine conectată la activităţile europene în domeniul medicamentului, în vederea aderării la UE din 2007, a spus mai spus Magdalena Bădulescu.
Prin aderarea României, în 2003, la Convenţia privind elaborarea Farmacopeei Europene, standardele de calitate ale acesteia au devenit obligatorii pentru toate materiile prime şi medicamentele fabricate în România, cât şi pentru cele din import, a precizat preşedintele ANM. Ea a adăugat că în iunie 2006, România a devenit vizibilă pe harta EudraNet, ca urmare a conectării cu succes a ANM la reţeaua informatică europeană a autorităţilor competente în domeniul medicamentelor de uz uman şi veterinar, coordonată şi monitorizată permanent de EMEA.
Specialiştii din laboratoarele ANM au participat frecvent la studii de testare a nivelului de performanţă între laboratoarele oficiale de control al medicamentelor organizate de Directoratul European pentru Calitatea Medicamentelor (EDQM).
Acad. prof. dr. Victor Voicu a remarcat importanţa acestui organism şi necesitatea lui pentru controlul medicamentelor, care reprezintă o problemă esenţială pentru siguranţa populaţiei.
La rândul său, consilierul de stat al Administraţiei Prezidenţiale, dr. Bogdan Chiriţoiu, a transmis salutul şi felicitările preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru această instituţie, care prin tradiţia sa a reuşit să răspundă exigenţelor europene. Consilierul de stat a menţionat că de la 1 ianuarie 2007 vor apărea o serie de schimbări care vor uşura activitatea ANM şi vor reduce unele elemente de birocraţie. Dr. Bogdan Chiriţoiu a subliniat că ANM deţine cele mai bune date din România privind eficacitatea clinică a medicamentelor, iar Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar trebui să folosească experienţa ANM în acest sens, în elaborarea ghidurilor şi protocoalelor terapeutice foarte aşteptate şi foarte importante.
El a adus în discuţie şi o altă direcţie în care ANM poate fi utilă, expertiza în fundamentarea preţurilor la medicament, în această perioadă când se lucrează la listele de medicamente compensate şi gratuite.
Cu prilejul marcării unei jumătăţi de secol de istorie, ANM a acordat ministrului sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, medalia jubiliară "50 de ani de existenţă ICSMCF/ANM - prof. dr. Petre Ionescu Stoian".
ANM a acordat, de asemenea, diplome şi a decernat medalii jubiliare "50 de ani de existenţă ICSMCF/ANM - prof. dr. Petre Ionescu Stoian" personalităţilor din domeniu colaboratorilor, tuturor celor care au contribuit la activitatea ştiinţifică a agenţiei. (Rompres)