Cercetătorii conduşi de Dr. Isabella Kardys de la Erasmus Medical Center, Olanda au analizat nivelul PCR din probele prelevate de la 6437 pacienţi cu vârsta de 55 de ani sau mai tânără şi fără insuficienţă cardiacă în momentul intrării în studiu în perioada 1990-1993.
Intervalul medie de urmărire a fost 6,5 ani, perioadă în care insuficienţa cardiacă a apărut la 551 dintre subiecţi.
Cercetătorii au comparat incidenţa insuficienţei cardiace la pătrimea pacienţilor cu cele mai mari niveluri ale PCR versus pătrimea subiecţilor cu nivelurile cele mai mici ale markerului biologic. După ajustarea rezultatului în funcţie de vârstă şi sex, asocierea dintre nivelurile crescute de PCR şi insuficienţa cardiacă a fost exprimată de un hazard ratio de 2,64, relatează Dr. Kardys şi colegii ei. La bărbaţi, acest risc ajustat după vârstă a fost 4,37, iar la femei numai 1,86.
După ce au fost luate în considerare şi factorii de risc cardiovasculari cunoscuţi, asocierea s-a dovedit a fi independent la bărbaţi în timp ce la femei asocierea nu a mai fost semnificativă din punct de vedere statistic (riscul a fost 3,73 pentru sexul masculin şi 1,42 la cel feminin).
Ce înseamnă practic aceste cifre? Conform autorilor, ele reprezintă un alt suport al teoriei care presupune că proteina C reactivă contribuie la dezvoltarea şi progresia insuficienţei cardiace. În acealşi timp sugerează că asociera CRP – insuficienţă cardiacă este diferită la bărbaţi şi femei, reflectând că etiologia insuficienţei cardiace este probabil difrită la cele două sexe.
Am Heart J 2006;152:514-520