Dr. Tansey şi colegii ei au urmărit la diferite modele animale ale bolii Parkinson dacă blocajul acţiunii TNF poate salva neuronii dopaminergici de la degenerarea progresivă.
În numărul de 13 septembrie al revistei Journal of Neuroscience cercetătorii din Dallas relatează că prin folosirea substanţei XENP345, un compus anti-TNF obţinut prin inginerie genetică, au obţinut o scădere de 50% a pierderii neuronale de la nivelul substanţei negre din creierul şobolanilor trataţi cu neurotoxinul oxidativ 6-hydroxidopamine.
XENP345 a avut un efect protector şi la animalele a căror creier a fost expus la lipopolisaharide bacteriale. Rezultatele au fost aceeaşi şi în cazul culturilor neuronale expuse la aceste două toxine.
„Aceste rezultate sugerează că există şi o fereastră terapeutică de timp după acţiunea neurotoxinelor, o perioadă în care tratamentul anti-TNF poate preveni pierderea progresivă a neuronilor dopaminergici şi prin această cale poate preveni sau întârzia în mod semnificativ apariţia sau agravarea simptomatologiei bolii Parkinson”, a explicat Dr. Tansey.
„Pe baza acestor studii preclinice, putem presupune că dacă am putea introduce inhibitorii de TNF sau genele care codifică inhibitorii de TNF în creierul pacienţilor, am putea preveni semnalizarea excesivă mediată de TNF care contribuie la pierderea neuronilor dopaminergici şi la dezvoltarea simptomelor bolii Parkinson”, sună concluzia cercetătoarei.
J Neurosci 2006;37:9365-9375.