"Medicul de familie nu va putea deconta cheltuielile, decât în baza acestui tichet, care va conţine numele şi codul numeric personal al pacientului", a declarat Eugen Nicolăescu.
Potrivit ministrului, scopul acestor scrisori este acela de a aduce toată populaţia ţării faţă în faţă cu medicii de familie, care vor face trimiterile către laboratoarele de specialitate, în funcţie de setul de analize prescris.
Nicolăescu a arătat că persoanele neasigurate se vor putea prezenta la medicul de familie pe care şi-l aleg, unde va fi luat în evidenţă. Acesta a mai arătat că, în comunităţile în care există persoane, care nu figurează în evidenţe ca având acte de identitate, se va recurge la mediatorii sanitari şi la primari.
"Ce se va face azi în România prin Programul Naţional de Sănătate, nu s-a mai făcut din anii 60. Prin acest program se va face o radiografie a stării de sănătate a populaţiei, începând din 1 noiembrie 2006, până în 31 decembrie 2007", a arătat ministrul Sănătăţii.
Nicolăescu a subliniat că toate costurile acestui program naţional, în valoare de 900 de milioane de lei vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, din taxa pe viciu, şi că analizele vor fi efectuate doar în laboratoarele publice ale spitalelor.
"Ca să înlătur speculaţiile că s-ar face afaceri cu laboratoare private, vă spun că toate aceste analize se vor face numai la instituţii publice, adică spitale. Aşa ajutăm şi spitalele prin finanţare suplimentară", a spus ministrul, care a accentuat că vor fi realizate şi puncte de investigare volante în teritoriu, cu echipe specializate care se vor deplasa în mediul rural.
Potrivit ministrului, programul are ca scop crearea unei imagini asupra necesităţilor medicale reale din România, iar rezultatele acestuia vor servi ca bază pentru alocarea fondurile în diverse programe medicale naţionale.
"Scopul este să vedem cum alocăm de acum înainte fondurile. Vom şti care este populaţia predispusă la anumite boli şi cum facem prevenirea pe anumite categorii de populaţie", a precizat Eugen Nicolăescu.
Acesta a arătat că cetăţeanul trebuie să înţeleagă că acest program este în primul rând în beneficiul lui şi că vor fi etape de evaluare din 3 în 3 luni.
"Dacă laboratorul nu respectă normele de acreditare, este pasibil de sancţiuni. La fel, cetăţenii care nu intră în program sau nu respectă paşii prevăzuţi. N-am hotărât încă ce constrângeri vom aplica asupra celor ce nu vor să respecte programul", a arătat Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a precizat că persoanele care au constrângeri religioase care nu le permit investigaţii medicale, vor fi atrase pe partea de profilaxie.