"Creşterea numărului de donatori de sânge şi fidelizarea acestora este un deziderat pentru orice ţară din lume. Metodele de a obţine acest rezultat, însă, sunt diferite şi ţin de tradiţiile şi cultura ţării în cauză. În ţări precum Anglia, Italia, Grecia, Australia, Statele Unite, Elveţia, Canada, donarea este benevolă şi neremunerată", a explicat Bugner.
Potrivit specialiştilor din transfuziologie, dacă există o recompensă, donatorul este tentat să nu recunoască un act sexual neprotejat, o stare de sănătate proastă ori un comportament la risc (tatuaje, piercing, consum de droguri etc.).
"Încercăm să ajungem la public pentru că avem nevoie de mai mult sânge, iar pentru asta trebuie să schimbăm mentalitatea privind donarea", a afirmat Antoaneta Bugner.
În legătură cu campaniile pentru donare, preşedinta FDBS a spus că acestea nu au fost prea multe, doar trei mari campanii, dintre care una susţinută de Ministerul Sănătăţii. Ea s-a referit şi la colaborarea care trebuie să existe pentru succesul unei astfel de campanii cu mass-media, Crucea Roşie, Biserica, guvernul, ONG-urile, primăriile.
Antoaneta Bugner a spus că deşi a încercat în mai multe rânduri să sensibilizeze Biserica Ortodoxă pentru a se implica în campaniile de donare de sânge, răspunsul primit de la BOR a fost unul negativ.
În ceea ce priveşte Crucea Roşie, care are prevăzut ca articol principal în statutul său, promovarea donării de sânge, aceasta a motivat că încă se află în reorganizare.
Privitor la necesităţile de sânge pentru spitale, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Mihaela Hoinărescu, a explicat că există o discrepanţă între solicitări, de la o unitate la alta. Ea a exemplificat unităţile spitaliceşti de la Fundeni, din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj, care solicită cantităţi diferite de sânge pentru acelaşi tip de intervenţie, acestea variind între 800 ml şi 4.000 ml.
Dr. Mihaela Hoinărescu a făcut referire şi la faptul că foarte puţine spitale fac campanii de donare.
Necesităţile de compuşi de sânge la nivel naţional sunt de 450.000-500.000 de unităţi, iar anual se strâng între 370.000 şi 380.000 de unităţi pe lângă compuşii de sânge.
"În curând va apare Ghidul naţional de utilizare raţională a sângelui şi componentelor de sânge, care va oferi şi alternative de donare", a spus dr. Florentina Vlădăreanu, directorul Institutului Naţional de Transfuziologie sanguină.
Totodată, va apărea şi un cod cu noile reguli privind donatorul.
În prezent, România are 41 de centre de transfuzie sanguină, în reşedinţele de judeţ, care asigură necesarul de sânge pentru mai mult de 300 de spitale. Fiecare centru de transfuzie are un stoc de rezervă pentru situaţii speciale.
Noile reglementări privind transfuziologia, care urmează să intre în vigoare, prevăd pentru prima dată un buget pentru donarea de sânge, a mai spus dr. Vlădăreanu.
Fundaţia FDBS a desfăşurat mai multe campanii de promovare a donării benevole de sânge în scopul integrării modelului "donator de sânge" ca pe un model pozitiv. (Rompres)