Potrivit statisticilor, dintr-un număr de peste 200.000 de nou-născuţi anual peste 10.000 au malformaţii congenitale.
Fundaţia îşi va concentra eforturile pe două mari direcţii: pe termen scurt - prevenirea şi depistarea malformaţiilor congenitale, iar pe termen lung pe tratamentul acestor afecţiuni. Organizaţia va ajuta, în special, viitoarele mame să conştientizeze pericolul pe care îl reprezintă malformaţiile congenitale, a spus Ioana Popescu-Tăriceanu, care a adăugat că în acest scop se vor derula campanii de informare şi educare.
Pentru început, se va derula un proiect-pilot în Bucureşti, pentru a putea cunoaşte dimensiunea fenomenului. Aici fundaţia va colabora cu Centrul Medical Sanador, ce dispune de un ecograf Volusom 730 Expert, care s-a dovedit cel mai performant în depistarea anomaliilor fetale, şi cu medicii de familie. Fundaţia va oferi femeilor însărcinate cu dificultăţi financiare /venituri sub 3,5 milioane pe membru de familie/ posibilitatea ca, odată înregistrate la medicul de familie, să beneficieze în mod gratuit de servicii de ecografie şi de triplutest, indicat în săptămânile 14-21 de sarcină şi prin care se pot depista anomalii ale fătului cum sunt sindromul Down, sindromul Edwards, defectul de tub neural, trisomia 13.
Fostul raportor pentru România în Parlamentul European, baroneasa Emma Nicholson, a fost prezentă la evenimentul de luni în calitate de reprezentat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.(Rompres)
