Această intervenţie chirurgicală a fost pregătită în amănunt timp de trei ani şi constituie a doua etapă din cele trei prevăzute pentru exersarea eventualelor operaţii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale efectuate fie de către un medic, fie cu ajutorul unui braţ robotizat dirijat de un chirurg de pe Pământ.
Zborul a durat trei ore, dar operaţia s-a încheiat în opt minute - aproximativ acelaşi interval de timp în care intervenţia ar fi fost dusă la bun sfârşit într-un spital.
Cei trei chirurgi, doi anestezişti şi cameramanul care a filmat întreaga intervenţie, au fost fixaţi de pereţii aeronavei cu ajutorul unor echipamente de alpinist.
"Am reuşit o procedură chirurgicală simplă, dar putem susţine că, din ce am observat, operaţiile în condiţii de gravitaţie zero nu ridică probleme insurmontabile", a declarat Dr. Dominique Martin, conducătorul echipei
Pacientul Philippe Sanchot, ales special pentru că este un împătimit al sporturilor extreme, în special al salturilor cu coarda elastică, a fost anesteziat local şi a fost conştient pe tot parcursul intervenţiei.
Procedura chirurgicală relativ simplă desfăşurată a avut obiectivul de a forma o idee preliminară despre felul în care se poate desfăşura o astfel de intervenţie în spaţiu, oferind informaţii despre felul în care curge sângele în condiţii de imponderabilitate precum şi despre eventualitatea folosirii unor echipamente speciale.
Echipa
Medicii francezi au recunoscut că această intervenţie chirurgicală minoră este departe de procedurile complicate de care ar putea fi nevoie la un moment dat pe Staţia Spaţială Orbitală, dar au susţinut că este un prim pas necesar şi important în această direcţie.
Dr. Martin a precizat că încă nu-şi dă seama ce gen de operaţii sunt mai potrivite pentru a fi executate în imponderabilitate. "Dacă aş fi avut două ore la dispoziţie aş fi scos altceva, un apendice, găseam eu ceva... dar am avut la dispoziţie numai 10 minute pentru a opera. Totuşi am demonstrat că instrumentele chirurgicale clasice sunt adecvate acestui gen de intervenţii, blocul operator pe care l-am pregătit la bordul avionului a fost perfect funcţional, iar monitorizarea stării pacientului nu a pus nici un fel de probleme", a subliniat el.
Echipa condusă de Dr. Martin a mai realizat o intervenţie chirurgicală în condiţii de imponderabilitate, mult mai laborioasă, asupra unui cobai în 2003. Intervenţia de microchirurgie asupra cozii cobaiului a constituit prima etapă din cele trei privind studierea procedurilor chirurgicale în condiţii de gravitaţie zero.
Următoarea fază de testare a intervenţiilor chirurgicale în spaţiu se va desfăşura cu ajutorul unui braţ robotizat coordonat prin telecomandă de pe Pământ. În cazul în care se vor obţine suficiente fonduri această a treia etapă va putea fi organizată anul viitor.