Alimentaţia nesănătoasă, respectiv excesul de calorii şi glucide rafinate, în dezacord cu nevoile organismului, lipsa de mişcare, stresul, poluarea, fumatul contribuie la apariţia acestor boli, a explicat prof.dr. Cheţa.
Campania va cuprinde informarea şi educarea cu privire la definirea echilibrului alimentar, recomandări pentru o alimentaţie echilibrată fără excese, respectarea orelor de masă şi importanţa micului dejun ca parte a unei alimentaţii corecte, a spus dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Ea a menţionat că evenimentul va avea mai multe etape şi va aborda mai multe subiecte, cum ar fi: grupe de alimente (piramida alimentelor: pâine şi cereale, fructe, legume, lactate, carne, ou, dulciuri, grăsimi/uleiuri), tipuri de nutrienţi (proteine, lipide, glucide, vitamine, elemente minerale), alimentaţia pe grupe de vârstă, bolile şi nutriţia.
"Alimentaţia este unul dintre domeniile cele mai supuse erorilor zilelor noastre. Societatea modernă, aflată sub semnul vitezei, ne determină de cele mai multe ori să uităm de importanţa acesteia. Mâncăm fără să ţinem cont ce, când şi unde.Cea mai frecventă greşeală este aportul prea mare de glucide, cu efectele nocive pe care le cunoaştem cu toţii, dar nu le conştientizăm. De aceea, dorim să atragem atenţia asupra importanţei alimentaţiei echilibrate, şi să-i învăţăm pe cei interesaţi cum să-şi transforme obiceiurile alimentare de zi cu zi în unele sănătoase" - a subliniat prof. dr Cheţa.
El a atras atenţia asupra unei boli cu care se confruntă toată lumea - obezitatea. Această afecţiune a înregistrat şi în ţara noastră creşteri importante, cu precădere la vârste tinere. (Rompres)