În premieră, antidiabeticele orale vor fi în farmacii cu circuit deschis care au contract cu casele de asigurări de sănătate. Reţetele pentru antidiabeticele orale vor fi eliberate şi de medicul de familie pe baza scrisorii
Tratamentul va fi acordat pentru 90 de zile, nu pentru 60 ca până acum. Casele de asigurări vor avea obligaţia să asigure la farmacii plafonul pentru 90 de zile. Ministrul sănătăţii a precizat că există fondurile necesare pentru realizarea acestui lucru, iar orice disfuncţie apărută în sistem din acest motiv va fi aspru sancţionată.
Eugen Nicolăescu a subliniat că noul mod de prescriere a reţetelor este în avantajul pacienţilor. Astfel, bolnavii de diabet vor beneficia, practic de dublă monitorizare, atât din partea diabetologului, cât şi a medicului de familie. Acesta din urmă îl va supraveghea pe pacient şi îl va trimite la specialist ori de câte ori va fi nevoie să fie schimbată schema de tratament.
Pacienţii vor beneficia lunar de testare gratuită a glicemiei, în cadrul cabinetului medicului de familie, faţă de testarea care se făcea până acum o dată la două luni.
Pacienţii diabetici vor fi trimişi de medicul de familie de cel puţin două ori pe an la controlul de specialitate. De asemenea, toţi diabeticii vor beneficia gratuit de o consultaţie anuală de bilanţ, efectuată de medicul diabetolog.
Ministrul sănătăţii a explicat că această consultaţie trebuie să conţină evaluarea planului terapeutic şi de recuperare, precum şi examene paraclinice dictate de starea bolnavului, examene care obligatoriu trebuie să aibă în vedere determinarea nivelului hemoglobinei glicozilată - analiză care permite determinarea gradului de evoluţie a diabetului şi răspunsul la tratament.
Eugen Nicolăescu a anunţat că pentru informarea pacienţilor, pentru facilitarea legăturii pacient - medic, de la 1 octombrie intră în funcţiune o linie Telverde cu numărul 0800.801.110.
Referindu-se la noutăţile pe care programul le aduce pentru medici, Eugen Nicolăescu a menţionat contribuţia medicului de familie care va avea un rol important în monitorizarea evoluţiei bolii. Acesta va evalua riscul ca bolnavul să dezvolte complicaţii, va corela consecinţele diabetului cu alte afecţiuni şi în funcţie de rezultatele acestei monitorizări îl va trimite pe pacient la medicul diabetolog.
Medicilor de familie li se vor plăti serviciile pe care le vor presta, a precizat ministrul sănătăţii. Aceştia vor avea obligaţia să raporteze lunar la unitatea judeţeană de program şi la Agenţia de programe, modul de evoluţie a programului. Tot lunar, medicul de familie va raporta medicului diabetolog numele pacienţilor cărora le-a eliberat reţete.
Ministrul sănătăţii a reliefat că pentru buna funcţionare a programului, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate gratuit cu glucometre şi testere pentru determinarea glicemiei.
Tot gratuit, MSP va pune la dispoziţia medicilor de familie şi a diabetologilor un program informatic special, care să permită evidenţa completă şi strictă a pacienţilor şi schemele terapeutice utilizate, a precizat Eugen Nicolăescu adăugând că, glucometrele şi testerele vor fi eliberate până la 31 octombrie, iar programul informatic va ajunge la diabetologi în această săptămână.
Programul informatic va conţine registrul naţional de diabet cu numele şi codul numeric personal al bolnavilor de diabet, informaţii privind tratamentul acordat - antidiabetice orale sau insulină. Medicul va putea accesa catalogul cu codul şi preţul
Medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor vor fi eliberate prin farmacii cu circuit închis aparţinând unităţilor sanitare din reţeaua MSP sau ale ministerelor cu reţea sanitară proprie. Farmaciile cu circuit închis vor elibera şi antidiabetice orale până la epuizarea stocului, a precizat ministrul sănătăţii.
Pentru anul acesta, MSP a alocat programului de diabet 40 milioane lei noi. Eugen Nicolăescu a spus că până în prezent au fost achiziţionate 10.000 de glucometre şi 10.000 de seturi a câte 600 de teste. Aceasta înseamnă că fiecare dintre cei peste 400.000 de diabetici înscrişi în program va beneficia de o testare gratuită în fiecare lună.
Au mai fost achiziţionate pompe de insulină şi seturi de consumabile, valoarea totală a acestor materiale sanitare fiind de aproape şase milioane de lei noi.
Iniţial au fost prevăzute nouă milioane de lei noi, dar s-a reuşit economisirea a trei milioane de lei noi care vor fi utilizaţi la achiziţionare de noi teste şi glucometre, a precizat ministrul sănătăţii. (Rompres)