O echipă de geneticieni a anunţat că a reuşit să obţină o linie de celule stem dintr-un embrion uman care a încetat să se dezvolte în mod natural, fiind considerat mort. Extragerea celulelor stem din astfel de embrioni morţi ar putea înlătura problemele de natură etică
şi morală privind folosirea embrionilor umani vii, fiind o situaţie similară cu cea a transplantului de organe prevelate de la cadavre. Totuşi, rămân în continuare numeroase voci care susţin că pe lângă problemele de ordin ştiinţific care trebuiesc rezolvate, folosirea embrionilor umani morţi pentru extragerea celulelor stem continuă să creeze şi probleme de ordin moral.
Oamenii de ştiinţă susţin că au nevoie de celule embrionare stem pentru a studia apariţia şi evoluţia anumitor afecţiuni dar şi pentru crearea de ţesuturi noi ce urmează a fi grefate pacienţilor care suferă de boli considerate în acest moment incurabile, aşa cum este diabetul sau maladia Parkinson.
Acest gen de celule sunt prelevate de la embrioni umani în vârstă de doar câteva zile, iar procesul de recoltare al acestora distruge embrionul respectiv, ducând la moartea organismului şi astfel generând o serie de probleme de ordin etic.
Noul experiment de recoltare a celulelor stem de la embrioni morţi a fost publicat joi în ultimul număr al revistei Stem Cells şi a fost coordonat de geneticianul Miodrag Stojkovic de la Laboratorul de cercetare Prince Felipe din Valencia (Spania), fiind realizat în colaborare de oameni de ştiinţă spanioli şi britanici.
Echipa de geneticieni a studiat embrioni umani donaţi de către o clinică de fertilizare in vitro, cu acceptul pacienţilor acestei clinici. Oamenii de ştiinţă şi-au concentrat activitatea asupra a 132 de emrioni umani care şi-au oprit creşterea în diferite stadii de dezvoltare atinse după 24 până la 48 de ore de la formare.
Treisprezece dintre aceşti embrioni s-au dezvoltat mai mult decât ceilalţi, ajungând la stadii de evoluţie între 16 şi 24 de celule până în momentul opririi divizării celulare. Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze o linie completă de celule stem pornind de la doar unul dintre aceşti embrioni.
Celulele stem obţinute s-au comportat normal la o serie de teste preliminare la care au fost supuse, a precizat profesorul Stojkovic într-un intervu telefonic acordat agenţiei americane de presă.
Dr. Donald W. Landry, director al departamentului de terapie experimentală din cadrul Centrului Medical al Universităţi Columbia din New York, a avut ideea obţinerii celulelor stem din embrioni morţi şi a susţinut că rezultatele experimentelor conduse de echipa profesorului Stojkovic reprezintă un important pas înainte în acest important domeniu al medicinei.
"Din punct de vedere etic folosirea embrionilor morţi pentru extragerea liniilor de celule stem nu este cu nimic diferită de practica transplantului de organe vii de la pacienţi morţi", a susţinut el.
Totuşi, chiar şi în faţa unei astfel de abordări, continuă să existe multe voci critice sub raport etic chiar din mediul academic.
"În nici un fel nu se poate demonstra că aceşti embrioni şi-ar fi încetat dezvoltarea dacă ar fi fost purtaţi de o mamă şi nu ţinuţi într-un vas de laborator", a comentat prof. Robin Lovell-Badge de la Institutul Naţional pentru Cercetări Medicale din Londra.
Dr. George Daley de la Harvard Stem Cell Institute susţine la rândul său că acest nou experiment ridică şi probleme de ordin ştiinţific pe lângă cele morale. Celulele stem obţinute din embrioni care şi-au oprit creşterea prezintă riscul unor "defecte" nedetectate.
"În cazul în care un embrion a încetat să crească, nu înseamnă cumva că celulele sale sunt 'defecte' şi atunci ar putea crea probleme în cazul în care vor fi folosite?", s-a întrebat el.