cu tema "Politici şi mecanisme de business în sistemul de sănătate din Europa Centrală şi de Est". care s-a desfăşurat în zilele de 20 şi 21 septembrie, la Crowne Plaza. Spitalele au costuri salariale care ajung la 80% din totalul cheltuielilor, iar pentru bolnavi mai rămân 20%, a precizat Eugen Nicolăescu. El a adăugat că sunt costuri care nu sunt aferente spitalului, dar sunt suportate de acesta, iar prin noua legislaţie se încearcă eliminarea acestora în doi ani.
Ministrul sănătăţii a accentuat asupra faptului că reforma în spitale o vor face viitorii manageri de spital, care vor susţine concursuri la sfârşitul lunii noiembrie, cel târziu în decembrie.
Eugen Nicolăescu a anunţat că se va introduce Registrul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, prin programele informatice ce vor ajunge la medicii de familie, astfel ca la sfârşitul anului 2007 să se cunoască starea de sănătate a populaţiei şi să se poată elabora viitoarele programe.
Ministrul Nicolăescu a menţionat că se caută modalităţi prin care asistenţa de urgenţă pentru neasiguraţi să fie susţinută prin alocaţii de la stat, şi nu din fondul asiguraţilor.
În 2007 se va realiza o economie de 400 de milioane de lei, ce vor fi dirijaţi către medicina primară a spus Eugen Nicolăescu, care a subliniat că se pot găsi resurse în interiorul sistemului, important fiind, însă, ca să fie eficient şi corect utilizate.
Ministrul sănătăţii a precizat că pachetul minim de servicii nu va fi finalizat în acest an, ci în 2007. Se au în vedere două variante, respectiv un pachet minim pozitiv, ce să cuprindă toate serviciile de care poate beneficia un asigurat, sau un pachet minim negativ, care să cuprindă tot ceea ce nu este suportat de asigurările de sănătate.
În intervenţia sa, Otmar Kloiber, secretar general al Asociaţiei Medicale Mondiale, a criticat modul de abordare a reformei în sistemul de sănătate din România. El a afirmat că sistemul este prea centralizat, fiind necesar ca responsabilitatea să revină comunităţilor locale în mai mare măsură.
Otmar Kloiber a opinat că medicii nu trebuie să fie acuzaţi de corupţie câtă vreme nu li se asigură un venit decent, iar în ceea ce priveşte finanţarea, oaspetele a menţionat că politicienii spun totdeauna că trebuie să se cheltuiască puţini bani cu eficienţă maximă.
Preşedintele Health Diplomats din Elveţia, Human Delon, s-a referit, în intervenţia sa, la o nouă abordare a sănătăţii în plan internaţional în condiţiile creşterii speranţei de viaţă şi necesităţii asigurării unei calităţi cât mai bune a vieţii. El a amintit că România se află pe unul dintre ultimele locuri în Europa din punct de vedere al finanţării sistemului sanitar.
Reprezentanta Comisiei Europene, Guri Kjaeserud, consideră că trebuie investit mai mult în sănătate, lipsa fondurilor nefiind o scuză. Ea s-a referit la o recentă rezoluţie, din 6 septembrie, a Parlamentului European ce priveşte sănătatea mentală, care prevede indicatori clari în acest domeniu şi care va trebui respectată şi de România. La acest capitol, ţara noastră are steguleţ roşu.
În Europa, unul din patru adulţi va suferi de-a lungul vieţii de o tulburare psihică. În fiecare an se înregistrează 60.000 de sinucideri. În condiţiile în care nu se asigură servicii medicale de calitate şi tratament, în fazele incipiente ale bolilor, prin spitalizări şi scăderea productivităţii, procentul ce va trebui alocat pentru bolnavii psihici va ajunge să reprezintă 4% din PIB, a subliniat Guri Kjaeserud.