cu tema “Hepatitele virale cronice – mai multe patologii, un singur tratament”, în cadrul celui de al XVI – lea Congres Naţional de Hepatologie, desfăşurat la hotelul Intercontinental din Bucureşti. La eveniment au luat cuvântul Dr. Florin Căruntu de la Institutul de Boli Infecţioase « Prof. Dr. Matei Bals», Bucureşti, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, de la Spitalul Militar de Urgenţă « Ionescu Agrippa», Prof. Dr. Carol Staciu de la Institutul de Gastroenterologie Iaşi, Prof. Dr. Mihai Voiculescu de la Centrul de Medicină Internă al Institutului Clinic Fundeni, dr. Matei Popescu Senior International Medical Leader, Roche Basel, Elveţia şi Peter Ferenci, de la Universitatea de Viena.
Vorbitorii au arătat că, din nefericire, conform unei statistici realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România ocupă un nedorit loc 1 ca mortalitate cauzată de hepatitele virale cronice, înregistrând aproximativ 30 de morţi per milion de locuitori, în condiţiile în care media globală este de 2,4 decese la 1 milion de locuitori.
Prof. Dr. Mihai Voiculesu a adăugat că greşelile din anii ’70-’80 privind prevenirea bolilor infecţioase cu tropism hepatic se răsfrâng acum asupra populaţiei. Date epidemiologice recente atrag atenţia că prevalenţa şi incidenţa bolilor hepatice, nu numai în România, sunt în creştere. Dl. Prof. Voiculescu a aratat ca intre 8 şi 12% din populaţie este infectata cu virus hepatic C şi intre 4 – 6 % din populaţie cu virus hepatic B, în condiţiile în care virusul hepatitic B este unul dintre cele mai oncogene virusuri, 1 din 3 bolnavi infectaţi, ajungând să dezvolte cancer hepatic. De asemenea, dl. Prof. Voiculescu a arătat că, dacă în alte ţări infectarea cu virusurile hepatice se face datorită injectării de droguri intravenos şi a partenerilor sexuali multiplii, în România, bolnavii nu trebuie condamnaţi, deoarece infectarea lor s-a produs fără ştirea lor, din cauza condiţiilor de igiene mizere din spitalele româneşti înainte de 1989.
Prof. Dr. Alexandru Oproiu a subliniat ca, în România, costul pe an, pentru un pacient cu hepatita virală C este de 700 – 720 milioane lei vechi pe an, datorita susţinerii companiilor producătoare de interferon pegylat. în plus, companiile farmaceutice acoperă şi costurile legate de monitorizarea pacientilor, în timpul şi dupa incheierea tratamentului, aceste costuri fiind deloc de neglijat.
Dl. Prof. Oproiu a mentionat ca în Romania, sunt tratati anual, în jur de 2500 de pacienţi cu hepatite cronice virale, din fondurile asigurarilor sociale de sanatate. In acelasi timp insa, prof. dr. Oproiu a precizat ca cercetarea şi dezvoltarea în domeniul farmaceutic sunt deosebit de importante, având în vedere ca numai una din 100 de molecule cercetate ajunge sa devina medicament, investiţiile şi riscul fiind enorme. Dr. Florin Caruntu a făcut precizarea ca, deşi tratamentul hepatitelor virale cronice este unul scump, este mult mai eficient sa tratezi pacienţii cu infectare hepatica, decat sa ajungi sa tratezi cazurile de ciroza hepatica sau cancer hepatic, în faze terminale. De asemenea, dr. Caruntu a menţionat ca acum exista un tratament mult mai eficient şi mai usor de administrat, pentru pacienţii cu hepatita virala B, care au posibilitatea sa îşi facă o singura injectie subcutanata pe săptămână, în loc de una la fiecare două zile, ca în cazul tratamentului actual. În felul acesta, persoanele infectate cu virusul hepatic B isi pot continua mai uşor activitatea profesională, fiind astfel integraţi social mult mai bine.
În intervenţia domniei sale, Prof. Dr. Carol Stanciu a remarcat faptul ca, acesta infecţie are prevalenţa uriasa în Romania şi o rata mare de mortalitate, punând accent pe cheltuielile foarte mari ulterioare de spitalizare şi tratament ale pacienţilor care ajung în stadiu de ciroza. Domnia sa a subliniat importan,a tratarii cât mai precoce a acestor pacienţi, chiar daca costurile medicaţiei sunt mari, întru-cât sunt oricum mult mai mici decât cheltuielile de transplant hepatic sau de spitalizare a pacienţilor cirotici. Prof. Dr. Peter Ferenci a menţionat sistemul de asigurări de sănătate din Austria acoperă costurile tratamentului anti-viral în hepatitele cronice, indiferent de numărul de pacienţi, considerând că este mai eficient din punct de vedere al ratei de vindecare sa tratezi pacienţii cu hepatita cronică decât, spre exemplu, pe cei cu hipercolesterolemie.
In intervenţia sa, Dr. Matei Popescu a precizat că hepatita virală C este singura boala cauzata de un virus care poate fi eradicata, progresele înregistrare în tratamentul acestei boli în ultimii 15 anii fiind un adevarat succes. în continuare, compania Roche are în cercetare noi indicatii pentru interferonul pegylat dar şi molecule noi care pot creste şi mai mult şansele de vindecare ale bolnavilor cu hepatita virală C. Aşa cum a arătat în încheiere prof. dr. Carol Stanciu, nu bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, ci afecţiunile sistemului digestiv, aici intrând şi hepatitele virale cronice.
