Pentru a înţelege cum influenţează stresul reacţia alergică, savanţii au studiat efectul unui examen greu asupra nivelul hormonilor de stres, sistemul imunitar şi funcţia pulmonară în cazul studenţilor la medicină. Testele au fost făcute într-o perioadă a anului universitar fără examene şi apoi repetate în sesiune, înaintea unui examen greu. Au participat 22 de studenţi care au suferit de rinită alergică şi/sau astm şi 19 de studenţi sănătoşi.
În acelaşi timp, cercetătorii au găsit o creştere a concentraţiilor de citokine cu un pattern caractreistic inflamaţiei alergice la studenţii cunoscuţi cu atopie, nivelul substanţelor respective rămânând normal la cei sănătoşi.
În opinia lui Mats Lekander şi Caroline Olgart Hoglund, care au condus echipa de cecretători, aceste două rezultate pot fi într-o legătură strânsă.
”Disfuncţia LcTh la persoanele care suferă de alergie este bine cunoscută”, au explicat cei doi. ”În condiţii de stres, numărul lor creşte şi în mod normal au un efect antiinflamator. Dacă acest sistem nu funcţionează bine, cum se întâmplă şi la alergici, acesta ar explica modificarea balanţei de citokine.”