pot majora riscul formării de tromboze arteriale, iar călătoria cu avionul nu creează un pericol mai mare decât orice alt tip ce transport, au anunţat, luni, cercetătorii olandezi. Pentru a ajunge la această concluzie, un grup de cercetări de la Leiden University Medical Center /LUMC/ a ţinut sub observaţie 2.000 de persoane care avuseseră pentru prima dată tromboză arterială: formarea unui tromb /cheag/ în venă. Astfel, cercetătorii au descoperit că 223 dintre aceste persoane au călătorit mai mult de patru ore în continuu pe parcursul ultimelor opt săptămâni care au precedat îmbolnăvirea.
De asemenea, anumite categorii de persoane, în special femeile care iau anticoncepţionale, sunt predispuse la tromboze mai mult ca alte persoane. Totodată, călătoriile de durată, pe distanţe mari, majorează de opt ori riscul de tromboză pentru persoanele la care se observă o mutaţie specifică a uneia dintre genele responsabile de coagularea sângelui /mutaţia factorului V sau mutaţia Leiden/. O asemenea modificare a genei este răspândită în special printre oamenii de provenienţă scandinavă. În afară de aceasta, riscul de tromboză creşte de zece ori mai mult la persoanele care suferă de obezitate şi de patru ori la oamenii care au o înălţime mai mare de 190 cm. În acelaşi timp, o înălţime mai mică de 160 cm presupune o majorare de cinci ori a riscului de a face tromboză în urma călătoriei cu avionul.
Totuşi, femeile care iau anticoncepţionale s-au pomenit în grupul cu cel mai mare risc: pentru ele pericolul de a face tromboză arterială în urma călătoriilor se majorează de 20 de ori.
Revista on-line PLos Medicine, care publică rezultatele cercetării, trage următoarea concluzie: "Se poate conchide că riscul de producere a trombozelor arteriale creşte de două ori pentru toţi pasagerii de pe toate mijloacele de transport. Însă, pentru persoanele care iau anticoncepţionale, care sunt purtătoare ale mutaţiei factorului V, care sunt foarte înalte sau, dimpotrivă, au o înălţime mică, precum şi pentru oamenii care suferă de obezitate riscul este cu mult mai mare".
De altfel, cercetarea nu şi-a propus să explice în ce mod concret călătoriile cresc riscul apariţiei de tromboze, însă ea lansează ipoteza că factorul-cheie ar putea fi, totuşi, imobilitatea. În final, cotidianul britanic precizează că rezultatele studiului se referă doar la persoane cu vârste până în 70 de ani. (Rompres)