Acesta decide cât de repede îşi vor face colegii săi medici specializarea, sau la ce cursuri de specializare vor pleca. ”Această situaţie duce la patologie. Lucrători bine instruiţi sunt practic lipsiţi de drepturile lor legale” - declară viceministrul sănătăţii, Jaros³aw Pinkas.
Ce au de câştigat pacienţii? Ei vor avea o garanţie mai mare că tratamentul lor va fi hotărât de medicul curant, adică de cel care îi cunoaşte cel mai bine. ”Nu este normal ca cele mai mărunte decizii privind tratarea pacienţilor să fie luate de şeful de secţie” - consideră Marek Durlik, directorul Spitalului Clinic al Ministerului Afacerilor Interne şi Administraţiei din Varşovia.
Funcţionarii cred că o parte dintre medici nu vor fi mulţumiţi de aceste schimbări. ”Este deocamdată doar o idee, proiectul noilor prevederi încă nu există” - atrage atenţia viceministrul sănătăţii, Jaros³aw Pinkas.
Tinerii medici pleacă din Polonia în primul rând din cauza salariilor mici. Următoarele motive sunt însă condiţiile dramatice de lucru şi dificultăţile întâmpinate în procesul de formare. Tinerii spun că nu le sunt apreciate cunoştinţele. Se plâng de disciplina prusacă şi de feudalismul care domnesc în spitale. ”Sper ca schimbarea sistemului şefilor de secţii puternici va face ca o parte din tinerii medici să renunţe la plecarea din ţară” - declară pentru "Rzeczpospolita" ministrul sănătăţii, Zbigniew Religa.
Schimbările sunt necesare şi din altă perspectivă: şpăgile. Fundaţia Batory a ajuns anul trecut la concluzia că sistemul şefilor de secţii puternici favorizează corupţia.
”Multe decizii privind pacienţii sunt luate de o singură persoană. În jurul ei se creează un fel de curte, iar acest sistem generează întotdeauna corupţie” - explică Gra¿yna Kopiñska, şefa programului "Împotriva corupţiei" din Fundaţie. (Rompres)