Scopul acestei legi este de a se armoniza legislaţia din domeniu cu cea europeană. Una dintre prevederei vizează şi posibilitatea de a folosi copii drept cobai pentru testarea medicamentelor noi. Persoanele care îşi dau acordul pentru a fi incluse în programul de testare a medicamentelor primesc în jur de 200 de leva (circa 100 de euro) pe lună. Suma poate varia, însă, în funcţie de riscurile pe care le implică folosirea acestui medicament. Înainte de a se începe experimentul, persoana respectivă semnează o declaraţie prin care menţionează că doreşte să fie inclusă voluntar în acest program şi atunci i se aduc la cunoştinţă riscurile pe care le poate avea acest experiment asupra sănătăţii sale.
Cea mai mare parte a oamenilor sunt de acord să testeze noile medicamente doar pentru banii pe care îi primesc de pe urma lor. Până acum testarea medicamentelor era făcută numai pe vârstnici. ªeful Agenţiei Executive a Medicamentelor /AEM/ din Bulgaria, dr. Emil Hristov, a declarat că de acum încolo copiii vor putea să participe şi ei la testarea medicamentelor. Pentru acest fapt este necesar doar ca unul dintre părinţi să-şi dea acordul.
Fiecare voluntar primeşte o retribuţie aferentă serviciului depus din partea firmei farmaceutice care realizează experimentul. Există convenţii internaţionale care apară copiii de astfel de experimente. Ceea ce doreşte ministerul bulgar este în contradicţie cu orice morală şi etică, a declarat pentru Standart preşedintele Uniunii Farmaciştilor, Stoicio Cervenliev. Efecte adverse, de tipul unor disfuncţii fizice şi psihice de pe urma acestor medicamente experimentale pot apărea după zeci de ani, a explicat Cervenliev. În opinia sa, experimente de acest gen nu se realizează nicăieri în Europa.
De anul viitor, însă, se vor putea testa noi medicamente pe copii din Africa, a anunţat expertul în problemele bolii SIDA, Vittorio Colizzi, care s-a aflat într-o vizită în Bulgaria. Doctorul Hristov a explicat că nu există o limitare pentru spitalele care pot face experimenta medicamente noi pe copii. Avizul de a organiza aceste testări se acordă de către AEM. Firmele care le vor realiza în Bulgaria vor fi doar firme străine, deoarece în această ţară încă nu se experimentează medicamente noi, ci se fac doar copii ale unor produse originale. (Rompres)